Regeringsraad (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kantonsregering is het hoogste en leidende orgaan van de uitvoerende macht van een Zwitsers kanton. Aangezien de kantonsregeringen ook verantwoordelijk zijn voor de vertegenwoordiging van het kanton naar buiten toe, kan het tevens beschouwd worden als het collectieve staatshoofd van de kantons.

De kantons kennen een directoriaal regeringssysteem. Dat houdt onder meer in dat de kantonsregering geen vertrouwen van het parlement nodig heeft en dat de regeringsleden niet tussentijds door het parlement kunnen worden weggestuurd. De kantonsregering kan het kantonsparlement niet tussentijds ontbinden.

Verkiezing[bewerken]

De kantonsregeringen worden door het volk gekozen, vrijwel altijd gelijktijdig met de verkiezingen voor het kantonsparlement. De kantonsregeringen vormen min of meer een afspiegeling van de politieke krachten van dat moment. Alle belangrijke partijen zijn meestal vertegenwoordigd, zodat dus alle politieke krachten politieke verantwoordelijkheid dragen.

In het kanton Ticino worden de leden van de kantonsregering gekozen volgens evenredige vertegenwoordiging. In de andere kantons kent men freiwilliger Proporz: formeel worden de regeringsleden volgens een meerderheidsstelsel gekozen, maar doordat de partijen slechts het aantal kandidaten nomineren waar ze proportioneel gezien recht op hebben, vormt de samenstelling van de kantonsregering toch een redelijke, maar lang niet altijd precieze, afspiegeling van het kantonsparlement.

Samenstelling[bewerken]

Een kantonsregering telt vijf of zeven leden. Ieder lid van de kantonsregering beheert een departement of directie. Deze departementen of directies worden na de verkiezingen onderling onder de regeringsleden verdeeld. De meeste kantonsregeringen kennen een jaarlijks roulerend voorzitterschap. In de kantons Basel-Stadt, Vaud en Genève wordt de voorzitter voor de volledige regeringstermijn gekozen. In enkele Oost- en Centraal-Zwitserse kantons wordt de voorzitter Landammann genoemd.

Naamgeving[bewerken]

De naamgeving van de kantonsregering verschilt per kanton. Regeringsraad (Duits: Regierungsrat) is in de meeste Duitstalige kantons van Zwitserland de benaming voor het uitvoerend bestuur van een kanton[1]. In 16 kantons kent men een Regeringsraad. In de andere kantons kent men ter aanduiding van de kantonsregering de Staatsraad (Frans: Conseil d'État;, voornamelijk in West-Zwitserland Duits: Staatsrat, in Wallis en Fribourg, Italiaans: Consiglio di Stato, in het kanton Ticino) of Regering (Frans: Gouvernement, in het kanton kanton Jura, Duits: Regierung, in Sankt Gallen en Graubünden, Reto-Romaans: Regenza, in Graubünden, Italiaans: Governo, in Graubünden).

Appenzell Innerrhoden[bewerken]

Appenzell Innerrhoden kent als uitvoerend bestuur de Standeskommission (Kantonscommissie, of Standencommissie). Deze bestaat uit 7 personen en wordt tijdens de Landsgemeinde (een eeuwenoude vorm van democratie) gekozen.

Zwitserse kantons en de namen van hun uitvoerende besturen[bewerken]

Afkorting Afbeelding Kanton Naam kantonsregering Aantal leden
ZH
Zurich-coat of arms.svg
Zürich Regeringsraad 7
BE
Berne-coat of arms.svg
Bern Regeringsraad 7
LU
Lucerne-coat of arms.svg
Luzern Regeringsraad 5
UR
Uri-coat of arms.svg
Uri Regeringsraad 7
SZ
Schwytz-coat of arms.svg
Schwyz Regeringsraad 7
OW
Obwald-coat of arms.svg
Obwalden Regeringsraad 5
NW
Nidwald-coat of arms.svg
Nidwalden Regeringsraad 7
GL
Glaris-coat of arms.svg
Glarus Regeringsraad 7
ZG
Zug-coat of arms.svg
Zug Regeringsraad 7
FR
Fribourg-coat of arms.svg
Fribourg Staatsraad 7
SO
Solothurn-coat of arms.svg
Solothurn Regeringsraad 5
BS
Bale-coat of arms.svg
Bazel-Stad Regeringsraad 7
BL
BaleCampagne-coat of arms.svg
Basel-Landschaft Regeringsraad 5
SH
Schaffhouse-coat of arms.svg
Schaffhausen Regeringsraad 5
AR
AppenzellRE-coat of arms.svg
Appenzell Ausserrhoden Regeringsraad 7
AI
AppenzellRI-coat of arms.svg
Appenzell Innerrhoden Kantonscommissie 7
SG
St.Gallen-coat of arms.svg
St. Gallen Regering 7
GR
Grisons-coat of arms.svg
Graubünden Regering 5
AG
Argovie-coat of arms.svg
Aargau Regeringsraad 5
TG
Thurgovie-coat of arms.svg
Thurgau Regeringsraad 5
TI
Tessin-coat of arms.svg
Ticino Staatsraad 7
VD
Vaud-coat of arms.svg
Vaud Staatsraad 7
VS
Valais-coat of arms.svg
Wallis Staatsraad 5
NE
Neuchatel-coat of arms.svg
Neuchâtel Staatsraad 5
GE
Coat of Arms of Geneva.svg
Genève Staatsraad 5
JU
Jura-coat of arms.svg
Jura Regering 5

Zie ook[bewerken]