Regiment Ardense Jagers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regiment Ardense Jagers
Chasseursardennais.jpg
Land Vlag van België België
Onderdeel van Landcomponent van Defensie
Zevende Brigade
Slagkracht
Eenheden Staf- en dienstencompanie
Pantserinfanteriecompagnie
Twee compagnieën lichte infanterie

Het Regiment Ardense Jagers (Frans: Régiment de Chasseurs Ardennais Md Bn ChA) is een van de vier infanteriebataljons van de Landcomponent, een onderdeel van de Belgische Krijgsmacht.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Regiment Ardense Jagers is een infanteriebataljon in de schoot van de Mediane Brigade. Het is gekazerneerd in het kamp Koning Albert te Marche-en-Famenne.

Heden telt het bataljon om en bij de 450 militairen verdeeld over drie compagnieën:

  • een staf- en dienstencompanie met de traditionele ondersteunende diensten, zoals transport, transmissie en bevoorrading;
  • een pantserinfanteriecompagnie uitgerust met AIFV-B;
  • twee compagnieën lichte infanterie uitgerust met Unimog in afwachting van de komst van de MPPV.

De wapenspreuk van het regiment is: Resiste et Mords!

Ode[bewerken | brontekst bewerken]

De Zweedse powermetalband Sabaton heeft een lied gewijd aan de Chasseurs Ardennais. Het nummer heet Resist and Bite, een Engelse vertaling van het motto van het regiment.

Het lied gaat over een kleine Belgische eenheid soldaten die geacht werd stand te behouden langs de KW-linie in mei 1940. Toen Duitsers de eenheid naderden werd hen bevolen zich terug te trekken. Door communicatieproblemen bereikte die hen nooit. In plaats daarvan voerden ze hun oorspronkelijke opdracht uit: de grens ten koste van alles verdedigen. Ze boden zoveel tegenstand dat de tegenstander dacht met een veel grotere eenheid van doen te hebben. Toen ze tenslotte gevangen werden genomen en men hun vroeg waar de anderen waren, lachten ze wat en antwoordden: Er zijn geen anderen, wij zijn alles!

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]