Reginald Moreels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Réginald Gilbert Marie Moreels (Gent, 4 december 1949) is een Belgische chirurg en voormalig minister.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Opgegroeid in de Franstalige burgerij in Gent, vestigde Reginald Moreels zich als chirurg in Oostende en werd medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen[1], waarvan hij van 1986 tot 1994 voorzitter was.[2] Als chirurg is hij actief geweest in verschillende oorlogsgebieden.

Staatssecretaris en minister[bewerken | brontekst bewerken]

Hij trad als verruimer toe tot de CVP en zetelde voor deze partij van 1995 tot 2001 in de Belgische Senaat. Bovendien was hij van 1995 tot 1999 staatssecretaris en vervolgens minister van Ontwikkelingssamenwerking in de Regering-Dehaene II.[1][3] Van 1999 tot 2001 werd hij door Senaat afgevaardigd naar de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en de Assemblee van de West-Europese Unie.

In 2000 verliet hij ontevreden de CVP, in 2001 gevolgd door een groep progressieve christendemocraten rond voormalig partijvoorzitter Johan Van Hecke. Vervolgens werkte hij in 2001 enkele maanden als humanitair gezant in Centraal-Afrika, waarna hij in 2002 toetrad tot de VLD.

In 2003 stond hij op de senaatslijst van de VLD, een partij die hij in 2004 alweer verliet om terug te keren naar de CD&V, zoals de CVP inmiddels heette.

In 2006 was hij voor de CD&V kandidaat voor de gemeenteraad in Gent. Hij werd niet herverkozen en werd adviseur bij de FOD Volksgezondheid. Bij de federale verkiezingen van 10 juni 2007 stond hij op de dertiende opvolgersplaats voor de Senaat. In 2018 was hij kandidaat voor de CD&V voor de gemeenteraad in Oostende[4], maar werd niet verkozen.

Moreels bleef al die tijd actief als chirurg in conflictgebieden, al dan niet in het kader van Artsen zonder Grenzen.

Hij spant zich sinds 2014 in om in de stad Beni, in de provincie Noord-Kivu, het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, en sinds jaren het toneel van conflicten en burgeroorlog, een minimum aan gezondheidszorg op te zetten. Hiervoor reist hij regelmatig naar het gebied om er gratis en vrijwillig de bevolking te opereren en om er lokale chirurgen op te leiden.[3][5] Om dit doel te verwezenlijken richtte hij de organisatie UNICHIR op.[6] Het doel is het bouwen van een gespecialiseerd zorg- en opleidingscentrum voor chirurgie en verloskunde. Totdat het centrum de deuren opent, reist de topdokter elk jaar een aantal keren naar de regio om de meest dringende medische en chirurgische zorg te verlenen.

In 2020 was hij een van de dokters in het VIER-programma Topdokters.[7] In 2022 was hij te gast in het programma Viva la Feta.[8]

De bouwwerken van het nieuwe centrum in Beni zijn gestart in maart 2021.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Steven VAN HECKE, Reginald Moreels: Ik blijf onrustig, zolang ik leef, in: Koorts, erfgoedmagazine van KADOC, 2020 nr. 1

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Erik Derycke
Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking
1995-1999
Opvolger:
Reginald Moreels
Voorganger:
Reginald Moreels
Minister van Ontwikkelingssamenwerking
1999
Opvolger:
Eddy Boutmans