Regio Groningen-Assen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Regiovisie Groningen-Assen)
Ga naar: navigatie, zoeken
De deelnemende gemeenten aan de regiovisie Groningen-Assen

Regio Groningen-Assen is een samenwerkingsverband van de overheden in de regio rond Groningen en Assen. De visie van Regio Groningen-Assen wordt Regiovisie genoemd. Dit is een ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de lange termijn, waarbij de provincies en gemeenten over hun bestuurlijke grenzen heen kijken en samenwerken om kansen te creëren voor goede ontwikkelingen in het regiogebied. Kansen op goed werk, goed onderwijs, goede voorzieningen en op een goed betaalbare woning in een uitstekende woonomgeving. Het uitgangspunt van de regiovisie is dat de steden niet zonder de omliggende regio kunnen, maar de omliggende regio ook niet zonder de steden. Het samenwerkingsverband is in 1996 opgericht.

In het gebied wonen volgens het CBS op 1 januari 2010 456.444 personen, per 1 januari 2016 was dit gegroeid tot 470.555. De regio ziet zich zelf als economische motor van Noord-Nederland. Om die functie te kunnen handhaven gaat de regiovisie uit van 43.000 nieuwe woningen tot 2020. Onderdeel van de samenwerking is een ov-netwerk genaamd Kolibri.

Achtergrond[bewerken]

De Regiovisie Groningen-Assen is een regionale invulling van landelijke keuzes. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland meerdere nota's verschenen over de verwachte en gewenste ontwikkeling van het land. Daarbij verschoof het accent in de loop van de tijd van daadwerkelijke sturing naar gewenste ontwikkeling. Die ontwikkeling kreeg een voorlopig einde met de Nota Ruimte waarmee de landelijke overheid haar regie min of meer opgaf.

In eerdere nota's, met name in de vierde nota, was het begrip stedelijk knooppunt geïntroduceerd. Groningen was daarbij in het Noorden als enige stedelijk knooppunt gedacht, hetgeen op forse tegenstand vanuit Friesland stuitte, dat aandacht vroeg voor de positie van Leeuwarden. Het Friese verzet leidde er uiteindelijk toe dat bij de definitieve vaststelling van de vierde nota een compromis werd gevonden door de stedelijke knooppunten onder te verdelen in internationale, nationale en regionale knooppunten. De keuzes die oorspronkelijk in de nota waren gemaakt werden daardoor flink verwaterd.

Het Friese verzet leidde in de provincie Groningen tot een herbezinning. In de oorspronkelijke plannen die de provincie had opgesteld na het verschijnen van de ontwerp vierde nota was uitgegaan van een regio die reikte tot in Friesland. Drachten zou zich aansluiten bij het Groningse knooppunt. De wens van de provincie Friesland om functies tussen Leeuwarden en Groningen te delen was voor Groningen uiteindelijk een struikelblok, waardoor de provincie koos voor samenwerking met alleen Drenthe.

Deelnemers[bewerken]

Naast de provincies Drenthe en Groningen nemen de volgende gemeenten deel:

Gemeente Inwonertal 1 januari 2016
Assen 67.061
Bedum 10.433
Groningen 201.200
Haren 19.076
Hoogezand-Sappemeer 34.177
Leek 19.536
Noordenveld 31.039
Slochteren 15.450
Ten Boer 7.352
Tynaarlo 32.804
Winsum 13.633
Zuidhorn 18.794
Totaal 470.555

Externe link[bewerken]