Register Belastingadviseurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Register Belastingadviseurs (RB) is met ruim 7.000 leden de beroepsvereniging van belastingadviseurs voor het mkb. Zij kunnen bij het RB terecht voor belangenbehartiging richting overheid en politiek, vaktechnische informatie en ondersteuning in de beroepsuitoefening, opleidingen om RB te worden en PE-cursussen om hun kwaliteit en kennis op peil te houden. Ondernemers vinden in 'hun' RB een integer, pragmatisch adviseur met uitgebreide fiscale kennis en ervaring en gevoel voor ondernemerschap.

De vereniging is een fusie van de voormalige verenigingen College Belastingadviseurs (CB) en Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

College Belastingadviseurs[bewerken | brontekst bewerken]

Het College Belastingadviseurs werd in 1956 opgericht en had voor de fusie 4000 leden. Doel van het CB was belangenbehartiging en ondersteuning van de belastingadviseur bij het uitoefenen van zijn vak. Het Bureau Opleidingen van het College Belastingadviseurs verzorgde fiscale opleidingen. De instroomopleiding was de opleiding CB-belastingconsulent. De opleiding duurde 1,5 jaar en was op hbo-niveau.

De vervolgopleiding CB-belastingadviseur leidde in 2,5 jaar op tot post-hbo-niveau. De CB-belastingadviseur was tevens de fiscale raadgever in het midden- en kleinbedrijf.

Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs was een privaatrechtelijke beroepsorganisatie van belastingadviseurs. De NFB had voor de fusie ruim 3.000 leden. Van de leden werd verwacht dat zij werkten volgens het Reglement voor de Beroepsuitoefening en dat zij hun kennis op peil zouden houden. Daartoe gold er binnen de vereniging een verplichting tot het volgen van cursussen. Bovendien waren alle leden onderworpen aan de tuchtrechtspraak van de NFB.

De Federatie BelastingAcademie BV (FBA) bood opleidingen aan op bachelorniveau en masterniveau. Daarbij verzorgde de FBA ook cursussen voor NFB-leden.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van het College Belastingadviseurs (CB) op 28 mei 2008 en van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB) op 6 juni 2008 stemden de aanwezige leden van beide verenigingen in met de oprichting van een koepelorganisatie waarin een aantal gezamenlijke activiteiten ontwikkeld werd. Op 1 januari 2011 werd deze fusie gerealiseerd en gingen beide organisaties verder onder de naam Register Belastingadviseurs (RB).

Het RB heeft in 2009 VLB Opleidingen overgenomen. VLB Opleidingen is gespecialiseerd in cursussen op het agrofiscale vlak.

De vereniging anno 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels heeft het RB behoorlijk wat stappen gemaakt en bestaat de organisatie uit verschillende onderdelen om de kwaliteit van de RB te waarborgen. De vereniging Register Belastingadviseurs biedt de leden een breed scala aan ondersteuningsmogelijkheden in de beroepsuitoefening, bijvoorbeeld fiscale en juridische modellen voor in de praktijk, een Bureau Vaktechniek, ledenvoordelen, uitgebreide (kennis)netwerken en het profileren van het beroep en de RB. Het RB behartigt daarnaast ook de beroepsbelangen van de leden en de fiscale belangen van het mkb.

RB Opleidingen, de opleidingentak van het RB, verzorgt zowel meerjarige opleidingen om RB te worden als kortlopende cursussen en trainingen om kennis te onderhouden. De RB Academy is de enige beroepsopleiding voor het mkb die de vertaalslag maakt van de collegebanken naar de praktijk. RB College is de opstap voor de RB Academy.

Speciaal voor de fiscale young profs is er Jong RB, een professioneel netwerk voor RB-leden onder de 36 jaar. Voor deze groep worden jaarlijks diverse bijeenkomsten georganiseerd waarbij het accent ligt op de fiscale actualiteit en persoonlijke ontwikkeling.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]