Registerton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een registerton is de maat waarin de inhoud van schepen wordt gemeten, dus geen maat voor de massa, zoals de naam doet vermoeden. De registertonnen worden uitgedrukt in Moorsomton (1 Moorsomton = 100 ft³ = 2,83 m³).

Men onderscheidt:

  • Het brutoregistertonnage of BRT (gross register tonnage, GRT) van een schip is in algemene zin de ruimte onder het meetdek of hoofddek evenals alle overdekte en permanent gesloten ruimten boven het meetdek. Het brutoregistertonnage drukt de grootte van het schip uit en is dus een volume.
  • Het nettoregistertonnage (net register tonnage, NRT) is het brutoregistertonnage verminderd met alle ruimten die geen vracht kunnen bevatten, zoals de machinekamer. Het geeft dus de laadruimte voor vracht of passagiers.

Deze definiëring van de grootte van het schip is volgens de conventie van Oslo en is tegenwoordig niet meer algemeen van toepassing. Deze werd vervangen door een nieuwe, meer universele, definiëring volgens het scheepsmetingsverdrag (International Convention on the Tonnage Measurement of Ships 1969) van 23 juni 1969 te Londen, de tonnenmaat.