Regressie (psychologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Regressie is het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. In de meeste gevallen treedt regressie op als afweermechanisme bij het verwerken van negatieve gevoelens of emoties. Dit kan acuut zijn, maar kan ook chronische vormen aannemen. Het verschijnsel kan zowel in gedachtenpatronen als gedrag optreden. Het is een begrip uit de psychoanalyse.

Bekende voorbeelden van regressie zijn secundaire enurese en oudere kinderen die weer gaan duimzuigen als ze onzeker zijn. Ook een eetstoornis als boulimia nervosa wordt soms gezien als een vorm van regressie, namelijk als terugkeer naar de orale fase. Volgens dezelfde visie kunnen obsessies en dwanghandelingen beschouwd worden als een terugkeer naar de anale fase. Ook infantilisme kan als een vorm van regressie beschouwd worden.

Andere betekenissen[bewerken]

Sommige therapeuten, en met name hypnotherapeuten, noemen als techniek uit de hypnotherapie "regressie". Daarbij gaat de cliënt onder hypnose terug naar ervaringen uit het verleden.

In de alternatieve psychologie kan met regressie ook bedoeld worden dat men teruggaat naar vorige levens om bepaalde blokkades in de herinnering te ontsluieren. Dit gebeurt vooral in regressie- en reïncarnatietherapie.

Zie ook[bewerken]