Reichsparteitagsgelände

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Partijdagen 1938, optocht in de Luitpoldarena
"Goldener Saal" onder de Zeppelintribüne
plattegrond van de Reichsparteitagsgelände zoals gepland door de NSDAP met nog bestaande gebouwen en de nooit afgebouwde
Plattegrond van de Reichsparteitagsgelände in tegenwoordige toestand
Kongresshalle in 2009

De Reichsparteitagsgelände was een in het zuidoosten van Neurenberg gelegen manifestatieterrein waar de NSDAP haar 'partijdagen' hield. Dit waren meerdaagse propagandistische manifestaties waar de nazi's zich etaleerden met grote optochten van partijleden, toespraken van Adolf Hitler en andere nazibonzen, en sportmanifestaties.

Geschiedenis[bewerken]

Vóór 1933, het jaar waarin de nazi's aan de macht kwamen in Duitsland, was het gebied een ontspanningsterrein voor de bewoners van Neurenberg, waar gelegenheid was om te sporten, wandelen en picknicken. Ook was er de dierentuin van Neurenberg gevestigd, een stadion en een congreshal. Wegens de goede verbindingen met het nationale wegennet en het spoorwegnet werden er vaak regionale en landelijke evenementen gehouden. Ook de nazi's gebruikten wegens deze redenen, en ook historische, het terrein voor hun partijdagen in 1927, 1929 en 1930.

Na de 'Machtergreifung' werd het terrein groots onderhanden genomen door Hitlers architecten waarvan de belangrijkste Albert Speer was. De nazi's wilden door middel van gigantische schaalvergroting van het terrein en de geplande enorme bouwwerken de grandeur van hun Derde Rijk onderstrepen en aan de wereld tonen. Er werd een centrale paradeweg (de 'Große Straße') aangelegd van 1,5 kilometer lengte en tussen 50 en 60 meter breed, waarlangs de geplande gebouwen moesten komen te staan:

  • Luitpoldarena: een 84.000 m² grote paradevlakte voor de SS en SA voor meer dan 100.000 mensen met een omringende tribune en spreekstoel voor partijbazen.
  • Luitpoldhalle: gebouw voor toespraken van de NSDAP. Het werd tijdens de oorlog verwoest en is nu een parkeerterrein.
  • Kongresshalle: congrescentrum van de NSDAP met plaats voor 50.000 mensen. Het werd nooit helemaal voltooid en hierin is tegenwoordig een museum en bezoekerscentrum ingericht over de geschiedenis van het terrein
  • Haus der Kultur: werd nooit gebouwd
  • Deutsches Stadion: Hitler wilde het grootste sportstadion ooit in zijn land hebben en gaf Speer opdracht daarvoor te zorgen. Deze plande een hoefijzervormig stadion dat meer dan 400.000 toeschouwers kon bevatten met een hoogte van 82 meter. De grondwerken werden nooit voltooid en de bouwkuil liep na de oorlog vol water en is nu een meer.
  • Märzfeld: een paradeveld voor de Wehrmacht van 955 bij 611 meter met omringende tribune voor 250.000 toeschouwers. Nog gedeeltelijk behouden.
  • Städtisches Stadion/Stadion der Hitlerjugend: is tegenwoordig het stadion van voetbalclub FC Nürnberg.
  • Zeppelinfeld en Zeppelintribune: ook een paradeveld voor Wehrmacht en NSDAP-afdelingen. Het veld van 290 bij 312 meter bood plaats aan 320.000 mensen waaronder 70.000 toeschouwers op de omringende tribunes. Is nog te bezichtigen. De naam Zeppelinfeld is terug te voeren op Graf Zeppelin die een keer een landing uitvoerde op het terrein met een van zijn eerste zeppelins.

Verder waren er nog faciliteiten zoals o.a. een spoorwegstation, een SS-kazerne en grasvelden voor tentenkampen voor de deelnemers aan de partijdagen.

Van 1933 tot en met 1938 werden op het terrein ieder jaar in september gedurende ongeveer een week partijdagen gehouden. Deze werden gekenmerkt door parades, fakkeloptochten, sportevenementen en toespraken door Hitler. Een goed beeld van hoe het eraan toe ging geeft de, met steun van het regime gemaakte, propagandafilm van Leni Riefenstahl Triumph des Willens (1935) over de partijdagen van 1934. De partijdagen van 1938 waren de laatste die de nazi's hielden. De partijdagen van september 1939 werden afgelast wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog toen Hitler op 1 september 1939 Polen binnenviel.

Na de oorlog werden de restanten van het terrein eerst als vliegveld voor de Amerikaanse luchtmacht gebruikt: de centrale paradeweg 'Großen Straße' was, na reparatie van de oorlogsschade, een start en landingsbaan. Tegenwoordig is het terrein als park, sportterrein en museum in gebruik.

Externe link[bewerken]