Rein Stuurman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rein Stuurman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Reinier Stuurman
Geboren Zaandam, 6 december 1900
Overleden Laren (Noord-Holland), 12 september 1984
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) tekenaar, schilder, aquarellist, houtgraveur, beeldhouwer en boekbandontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Reinier (Rein) Stuurman (Zaandam, 6 december 1900Laren (Noord-Holland), 12 september 1984) was een Nederlands tekenaar, schilder, aquarellist, houtgraveur, beeldhouwer en boekbandontwerper.[1]

Na zijn HBS tijd ging hij op kantoor werken. Oorspronkelijk leerde hij zichzelf tekenen en schilderen. Na een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam gevolgd te hebben, besloot hij zijn kantoorbaan op te zeggen en zelfstandig kunstenaar te worden. Hij ging vervolgens schoolboeken, kalenders en tijdschriften illustreren. Zijn tekeningen zijn te zien in 142 kinderboeken.

Stuurman is echter vooral bekend geworden door zijn illustraties in het boek Zien is kennen!, een uiterst handzame vogeldetermineergids van N. Binsbergen en D. Mooij uit 1937, waarin 360 aquarellen worden getoond. Het boekje met de drukknoopsluiting was heel lang hét naslagwerk voor vogels. Na deze gids werd er ongeveer geen vogelboek meer uitgegeven zonder de illustraties van Stuurman die daarmee een van de belangrijkste vogelillustrators van Nederland werd. Zo illustreerde hij voor Jac. P. Thijsse de 4e druk van Het vogelboekje met 8 gekleurde platen en vele pentekeningen.[2] In 1969 werden zijn aquarellen samen met postume illustraties van Theo van Hoytema en Jan Gerard Keulemans gebruikt voor de vernieuwde 6e druk van Het Vogeljaar, met de oorspronkelijke tekst van Thijsse uit 1904.

Daarnaast maakte Stuurman met natuurkenner Rinke Tolman een aantal plaatjes-albums voor koffiebranderij Kanis & Gunnink.

Stuurman overleed in het Rosa Spierhuis te Laren.