Reinier Zonneveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reinier Zonneveld
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Reinier Zonneveld
Geboren 30 januari 1991
Geboorteplaats Alphen aan den Rijn
Land Nederland
Werk
Jaren actief 2011-heden
Genre(s) Deephouse, Electro, Minimal, Techno
Instrument(en) Piano, Synthesizer, Drum
Label(s) Filth on Acid, Stil vor Talent, Intec, Minus
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Reinier Zonneveld (Alphen aan de Rijn, 30 januari 1991)[1] is een Nederlandse dj en producer die voornamelijk acid techno draait en produceert. In 2017, richtte hij zijn eigen label Filth On Acid op. Zonneveld staat bekent om zijn livesets waarbij hij o het podium in realtime muziek componeert met drumcomputers en synthesizers. In 2023, vestigde hij het GUINNESS WORLD RECORD voor langste elektronische muziek live set met 11 uur en 11 minuten. In 2023, stond hij op nummer 27 in de DJ Mag Top 100 poll. Op 18 november werd zijn eerste Essential Mix voor BBC Radio 1 uitgezonden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zonnevelds muzikale reis begon met klassieke piano tijdens zijn opvoeding in Alphen aan den Rijn. Hij componeerde zijn eerste originele pianostuk toen hij zes jaar oud was. Toen Reinier 16 was zou hij eigenlijk naar het conservatorium gaan om klassieke muziek te studeren, maar hij besloot econometrie te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en behaalde daarna twee masters in corporate finance en real estate finance.

Zijn interesse in technomuziek ontstond tijdens zijn studententijd. Hij begon op te treden op illegale raves in zijn studententijd. Na het uitbrengen van zijn debuut-EP 'Joker' in 2011 begonnen producers kennis te nemen van zijn werk. Niet lang daarna, begonnen prominente DJ's als Chris Liebing, Adam Beyer, en Armin van Buuren, Zonneveld's nog niet uitgebrachte eigen nummers in hun sets te verwerken.

Reinier werd getekend door get Stil Vor Talent label van de Duitse producer Oliver Koletzki. Koletzki regelde voor Zonneveld optredens op verschillende evenementen in Duitsland en Oostenrijk. In 2016, bracht Stil Vor Talent Zonneveld's tweede LP 'Megacity Servant' zijn single 'Things We Might Have Said' kwam bovenaan de Beatport charts te staan.

Filth on Acid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017, lanceerde Zonneveld zijn Filth On Acid imprint om creatieve expressie te stimuleren, zowel bij hemzelf als bij andere artiesten in zijn omgeving. Dj's als Carl Cox, Eli Brown, Camelphat, Teenage Mutants, en HI-LO (het techno alter ego van Oliver Heldens) hebben releases uitgebracht onder Zonneveld's label.

Noemenswaardige samenwerkingen zijn onder andere de tracks ''We Can Dance Again" (2022) geproduceerd met de Nederlandse DJ Armin van Buuren, "Inferno" (2018) met de Britse DJ Carl Cox, en “Saw of Olympus" (2021) met Oliver Heldens techno alter ego HI-LO. Zonneveld heeft 4 studioalbums uitgebracht; “Reverse Psychology” (2013), “Megacity Servant” (2016), "Church of Clubmusic" (2019), and “Heaven Is Mad (For You)” (2023) dat in januari 2024 meer dan 35 miljoen streams bereikte.

Optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Reinier is een veelzijdige producer die pop, hiphop, klassiek, ambient, house en verschillende genres techno kan produceren. Door zijn klassieke opleiding verdiept Zonneveld zich regelmatig in het componeren van klassieke muziek, die hij integreert in zijn elektronische producties.

Zonnevelds live-optredens onderscheiden zich doordat ze alleen bestaan uit originele muziek en remixes die in realtime zijn gemaakt, waarbij de gebruikelijke manier van het mixen van bestaande tracks achterwege wordt gelaten. Hierdoor kan Zonneveld zijn composities afstemmen op de energie van het publiek en de sfeer van de dansvloer. Reinier Zonneveld werd een prominente resident op Awakenings (van 2019 - 2023) en Time Warp (van 2019 - nu). Hij was de eerste techno-act die optrad op de Tomorrowland Mainstage tijdens de piekuren. De dj was headliner op Ultra Miami en maakt deel uit van de line-up van Coachella 2024.

Zonneveld organiseerde zijn eerste festival, LIVE NOW, in 2022, met een solo set van 11 uur voor meer dan 15.000 bezoekers. Hij verkocht ook de Ziggo Dome uit tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in minder dan drie uur en wist een publiek van 13.000 mensen te boeien.

In 2023 behaalde Zonneveld het GUINNESS WORLD RECORD voor de langste elektronische muziek liveset, in totaal 11 uur en 11 minuten op zijn eigen festival met meer dan 15.000 bezoekers. In datzelfde jaar stond hij op de 27e plaats van de DJ Mag Top 100 poll. Zonneveld's eerste Essential Mix voor BBC Radio 1 werd uitgezonden op 18 november 2023.