Reinier van Persijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gravure van Reinier van Persijn
Gravure als titelpagina door Reinier van Persijn van het boek door C.M. Anhaltin, Slot en sleutel van de groote zee-vaert met een uytschrijvinge van Oost en West, Amsterdam 1659.

Reinier van Persijn (Alkmaar, 1615 - Gouda, 23 november 1668) was een Nederlands kunstschilder, graveur en tekenaar.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Reinier van Persijn vertrok al op jonge leeftijd naar Rome en maakte daar deel uit van de zogenaamde “De Roomsche Schildersbent” de ‘Bentvueghels’. Zijn alias in deze bent was "Narcissis". Al voor 1642 vestigde hij zich in Gouda, waar hij in dat jaar trouwde met Elisabeth Dirks van Raemburgh. Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwde hij in 1656 met Maria Crabeth, de dochter van Wouter Crabeth, die eveneens lid van de Bentvueghels in Rome was geweest.

Een leerling van Reinier van Persijn was de schilder Aert van Waes die bij hem, volgens de stadshistoricus Ignatius Walvis, het etsen heeft geleerd.

Van Reinier van Persijn is een uitgebreide collectie gravures bewaard in het Catharina Gasthuis te Gouda, maar ook elders zijn gravures van hem te vinden.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scheltema, Nicolaas, Drie Goudsche graveurs - Reynier van Perseyn, Hendrick Bary en Aert van Waes, in: Archief Nederlandsche Kunstgeschiedenis 6 (1884/87) - pag. 61-70
  • Vieze vrouwen en beroemde mannen: Prenten van twee Goudse plaatsnijders uit de zeventiende eeuw - Hendrik Bary en Reinier Persijn, in: Stedelijke Musea Gouda, jaargang 15, aflevering 3 (1984)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Gouda werd in 1903 de Van Persijnstraat naar hem genoemd.


Zie de categorie Reinier van Persijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.