Naar inhoud springen

Reinoud van Bourgondië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reinoud van Bourgondië
-1321
Reinoud van Bourgondië
Graaf van Montbéliard
Samen met Guillemette van Neuchâtel (1283-1317)
Periode 1283-1321
Voorganger Diederik III
Opvolger Othenin
Vader Hugo III van Chalon
Moeder Adelheid van Bourgondië

Reinoud van Bourgondië (overleden in 1321) was van 1283 tot 1321 graaf van Montbéliard. Hij behoorde tot het huis Ivrea.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Reinoud was een zoon van gravin Adelheid van Bourgondië en Hugo III van Chalon, heer van Salins. In 1282 huwde hij met Guillemette, dochter van graaf Amadeus van Neuchâtel. Ze kregen vijf kinderen:

In 1283 stierf de overgrootvader van zijn echtgenote, graaf Diederik III van Montbéliard. Omdat die al zijn kinderen had overleefd, had hij zijn achterkleindochter en Reinoud tot erfgenamen benoemd. Graaf Theobald III van Neuchâtel-en-Bourgogne, een kleinzoon van Diederik III, wou echter zelf het graafschap Montbéliard en kreeg de steun van Reinouds oudste broer, graaf Otto IV van Bourgondië. Uiteindelijk slaagden Guillemette en Reinoud erin om het graafschap Montbéliard te behouden door de heerlijkheden Blamont en Châtelot aan Theobald III te schenken.

Reinoud en Guillemette bleven Montbéliard gezamenlijk besturen tot aan haar dood in 1317. Vervolgens bestuurde Reinoud tot aan zijn dood in 1321 het graafschap Montbéliard alleen.