Reisadvies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een reisadvies is een advies dat aangeeft of het verstandig is om ergens naartoe te reizen. In de adviezen wordt gewezen op de risico's die er in een bepaald land of regio worden gelopen. Het kan hierbij gaan om verschillende risico's zoals gezondheidsrisico's en risico's om met geweld geconfronteerd te worden. Reisadviezen worden gegeven door verschillende organisatie's zoals het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Wereldgezondheidsorganisatie. Sommige reisverzekeringen dekken schade die is ontstaan door dat een reisadvies niet is nageleefd niet.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken[bewerken]

Hoe komt een reisadvies tot stand? Een voorlichtingsfilm uit 2014 van de Rijksoverheid.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen over verschillende landen, met een kaart die het gebied per veiligheidsrisiconiveau aangeeft.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's[bewerken]

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let, net zoals u dat in Nederland doet, op uzelf en uw eigendommen. Het kan wel zijn dat er bepaalde zaken zijn waar u extra op moet letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico's[bewerken]

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen[bewerken]

Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen of reizen die uitgesteld kunnen worden, zijn niet noodzakelijk. Als u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen[bewerken]

Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Externe link[bewerken]