Reisdoel: menselijk brein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reisdoel: menselijk brein
Oorspronkelijke titel Fantastic Voyage
Auteur(s) Isaac Asimov
Vertaler Ruud W. Th. Löbler
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Bruna SF
Genre Sciencefiction
Uitgever Bruna
Oorspronkelijke uitgever Bantam
Uitgegeven 1971 (1967)
Oorspronkelijk uitgegeven 1966
Medium pocketboek
Grootte 180 x 115
ISBN-code 90-229-9026-5
Verfilming Fantastic Voyage (1966)
Portaal:  Literatuur
Sciencefiction

Reisdoel: menselijk brein (Engelse titel: Fantastic Voyage) is een sciencefictionroman uit 1971 van de Amerikaanse schrijver Isaac Asimov. Dit boek verscheen in 1967 reeds een eerste maal in de reeks Zwarte Beertjes.

Het oorspronkelijk boek werd door Asimov geschreven in 1966 en was een bewerking van het filmscript van Fantastic Voyage. Omdat Asimov een snelle schrijver was en de verfilming vertraging opliep was het boek er eerder dan de film, vandaar de misvatting dat de film gemaakt werd naar het boek en niet omgekeerd. Omdat de schrijver niet echt tevreden was met het resultaat herschreef hij het boek volledig in 1989 onder de titel Fantastic Voyage II: Destination Brain.

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het jaar 1995 en de briljante professor Benes is ernstig ziek. Om hem te redden worden vijf specialisten (vier mannen en één vrouw) met een duikboot atomisch ingekrompen tot de omvang van een enkele bacterie. Daarna wordt door middel van een injectienaald de onderzeeër in de bloedbaan van de patiënt gebracht. Het team heeft zestig minuten om een bloedstolsel in de hersenen te vernietigen voordat ze terug de normale grootte krijgen. Indien ze dan niet terug uit het lichaam van de professor zijn, wordt deze uiteengereten. Ze worden als vreemde indringer meteen aangevallen door de witte bloedcellen in het bloed. De expeditie wordt verder bemoeilijkt doordat één van de specialisten een verrader is die de redding van de professor probeert te verijdelen.

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
SF 25
Kobo Abé
Het tijdperk der aquanen
Bruna SF
SF 26
Isaac Asimov
Reisdoel: menselijk brein
Opvolger:
SF 27
Isaac Asimov
Het fopaas