Reisziekte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeziekte, wagenziekte, reisziekte, bewegingsziekte
Coderingen
ICD-10 T75.3
ICD-9 994.6
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Van reisziekte zijn er verschillende vormen, de bekendsten zijn wagenziekte en zeeziekte. Het komt bij de verschillende vormen van vervoer voor, in een auto, op de boot of in een vliegtuig en is een gevolg van het vervoer. Het begint ermee dat iemand duizelig en misselijk wordt. De signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon komen niet meer met elkaar overeen. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en breedte-as beweegt bij ruwe zee. Bij een beperkte bemanning is dit niet geheel zonder risico, daar iemand die flink zeeziek is, nauwelijks nog oog heeft voor zijn of haar omgeving en nagenoeg niet meer inzetbaar is. Ook in andere transportmiddelen komt het voor.

Overigens kunnen patiënten in elk vervoermiddel dat schommelt ziek worden, dus ook bij het berijden van dieren, zoals te paard of op een olifant of kameel, maar ook een ritje in de theekopjes of achtbaan. Doorgaans begint de patiënt op te knappen zodra de beweging stopt, een malaisegevoel kan echter nog uren blijven bestaan. Reisziekte kan worden beperkt door naar recht naar voren te kijken in de richting, die het voertuig gaat. Bewegingsziekte kan ook optreden door het kijken naar films, die zijn opgenomen met een niet-stilstaande camera, en bij het spelen van sommige videospellen.

Symptomen[bewerken]

Mechanisme[bewerken]

Een controversiële hypothese is dat in vele gevallen reisziekte wordt veroorzaakt door een histamineoverschot. Vaak wordt een histamineoverschot mede veroorzaakt door een tekort aan het enzym diamineoxidase DAO, die bij de stofwisseling de histamine afbreekt.

Er zijn veel huismiddeltjes tegen reisziekte, zoals een watje in één oor, bij rechtshandigen links en andersom, het eten van gember en het naar de horizon turen. Bij wagenziekte kan het zelf besturen van de auto soms helpen. Voor de verschillende vormen van reisziekte helpt het meestal ook voorafgaand aan de reis goed te eten.

Over het algemeen geldt dat elke handeling, waarbij de persoon met klachten zelf actief de besturing overneemt van zijn omgeving, van de boot, of het voertuig de klachten flink kan doen afnemen. De persoon wordt dan feitelijk gedwongen zich beter op de omgeving en op de horizon te oriënteren en om actief te anticiperen op komende bewegingen. Men ziet bijvoorbeeld aankomen dat de boot een golfdal in duikt. Door dit te doen neemt de discrepantie tussen wat iemand voelt en ziet af en daardoor neemt ook het lichamelijk onwel bevinden af.

Over het algemeen hebben kinderen vaker last van reisziekte dan volwassenen: men kan eroverheengroeien.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]