Rekeningafschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een rekeningafschrift of bankuittreksel (Vlaanderen) is een lijst met gemaakte betalingen en afschrijvingen van een bepaalde tijd. Het afschrift geeft een overzicht over het momentele, uitgegeven en ontvangen saldo van een bankrekening. Ook bevat het het adres van de persoon in kwestie, en zijn of haar IBAN-nummer.

De term dagafschrift betekent strikt genomen een rekeningafschrift met de boekingen van één dag, maar wordt ook wel gebruikt voor een rekeningafschrift met de boekingen van bijvoorbeeld een maand.

Banken kunnen een rekeningafschrift op papier en/of digitaal als pdf-bestand verstrekken, en/of dezelfde informatie op een andere manier digitaal verstrekken, met bijvoorbeeld mutaties in een lijst en/of elk als rij van een spreadsheet.

Mutatiesoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Mutaties worden onderverdeeld in "bij" en "af" en verder in mutatiesoorten. Deze hebben vaak ook een code.

Bij ING bijvoorbeeld:

AC = Acceptgiro BA = Betaalautomaat DV = Diversen FL = Filiaalboeking GF = Telefonisch bankieren GM = Geldautomaat GT = Internet bankieren IC = Incasso OV = Overschrijving PK = Opname kantoor PO = Periodieke Overschrijving ST = Storting VZ = Verzamelbetaling

De codes GF, GM, GT en PK zijn nog afkomstig van voormalige termen, respectievelijk Girofoon, Giromaat, Girotel en postkantoor.

Een verzamelbetaling houdt in dat een zakelijke klant meerdere betalingsopdrachten (een batch) in één bestand bij de bank aanlevert. Hoewel dit voor de ontvanger niet uitmaakt, informeert de bank de ontvanger dus wel hierover door middel van de aparte mutatiesoort en bijbehorende code.

Ander voorbeeld:

Afkorting Betekenis
ac acceptgiro
ba betaalautomaat
bc betalen contactloos
bg bankgiro opdracht
cb crediteurenbetaling
ck Chipknip
db diverse boekingen
eb bedrijven Euro-incasso
ei euro-incasso
ga geldautomaat Euro
gb geldautomaat VV
id iDEAL
kh kashandeling
ma machtiging
nb NotaBox
sb salaris betaling
sp spoedopdracht
tb eigen rekening
tg telegiro
CR tegoed
D tekort