Relient K

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Relient K
Relient K
Relient K
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1998 - heden
Oorsprong Canton, Ohio, VS
Genre(s) Poppunk, Rock, Poprock, Punk
Label(s) Gotee
Capitol Records
Mono vs. Stereo
Leden
Gitarist; Pianist, Zang Matthew Thiessen
Gitarist Matthew Hoopes
Gitarist; Banjo Jon Schneck
Bassist John Warne
Drummer Ethan Luck
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Relient K is een christelijke Amerikaanse poppunkband uit Ohio, genoemd naar de auto van gitarist Matthew Hoopes, een Plymouth Reliant. De band werd opgericht in 1998 door Matthew Thiessen, Brian Pittman en Matthew Hoopes. Kort daarna voegde Todd Frescone zich bij de band.

Bandleden[bewerken]

Het "brein" achter de band is Matthew Thiessen, die de meeste nummers schrijft.

De eerste bandopstelling was:

Na het demoalbum All Work and No Play werd Todd Frescone vervangen door drummer Stephen Cushman. Stephen Cushman bleef slechts tijdelijk, totdat hij door Jared Byers opgevolgd werd. Jared bleef ook tijdelijk, tot Dave Douglas in december 2000 zich bij de groep voegde. De band miste sinds einde 2007 een drummer door het vertrek van Dave Douglas. Hij verliet de band om samen met zijn vrouw te gaan werken aan een eigen project.

De huidige bezetting is:

 • Matthew Thiessen – gitaar, piano en zang (1998-heden)
 • Matthew Hoopes – gitaar (1998-heden)
 • John Warne – basgitaar (2004–heden)
 • Jon Schneck – gitaar en banjo (2005–heden)
 • Ethan Luck - drums (2008–heden)

Lijst van vroegere leden:

 • Todd Frescone – drums (1998)
 • Stephen Cushman – drums (1998–2000)
 • Brett Schoneman - drums (2000)
 • Jared Byers – drums (2000)
 • Brian Pittman – basgitaar (1998–2004)
 • Dave Douglas - drums (2000-2007)

Albums[bewerken]

 • All Work & No Play - 25 april 2000
 • The Anatomy of the Tongue in Cheek - 25 augustus 2001
 • Two Lefts Don't Make a Right...but Three Do - 11 maart 2003
 • Mmhmm - 2 november 2004
 • Let it Snow Baby... Let it Reindeer - 23 oktober 2007
 • Five Score and Seven Years Ago - 6 maart 2007
 • The Bird and the Bee Sides - 6 juli 2008
 • Forget and Not Slow Down - 6 oktober 2009
 • Collapsible Lung - 2 juli 2013
 • Air for Free - 13 april 2016

Geschiedenis[bewerken]

Het begin (1998–2002): 'All Work and No Play' en 'The Anatomy of the Tongue in Cheek'[bewerken]

Relient K werd opgericht door scholieren van de high school Molone College in Canton, Ohio. De demo van het nummer All Work and No play wekte de nieuwsgierigheid door dc Talk's Toby McKeehan (Toby Mac). All Work and No Play werd door Mark Lee Townsend, de vroegere gitarist van dc Talk, opgenomen. Mark Lee Townsend kende de band omdat zijn dochter bevriend was met de eerste bandleden(later trouwde ze met gitarist Matthew Hoopes).

Toby Mac nam de band op in zijn label Gotee Records en Relient K bracht hun eerste album uit in april 2000. In 2001 kwam de band met een tweede album, The Anatomy of the Tongue in Cheek.

Het succes (2002-2003): Two Lefts Don't Make a Right...but Three Do[bewerken]

In 2002 werd de Band gevraagd om het nummer The Pirates Who Don't Do Anything te spelen voor VeggieTales. Het nummer werd drie keer uitgebracht, waarvan twee op singles.

In 2003 verscheen het album Two Lefts Don't Make a Right...but Three Do. Het album had verscheidene covers. Het album werd genomineerd voor een "Grammy Award" in de categorie "Best Rock Gospel Album" en won de Dove Award voor "Modern Rock Album of the Year" in 2004.

In deze tijd kwam Relient K ook met een limited edition "red vinyl" die genoemd werd: The Vinyl Countdown. Het kleine album bevatte de twee versies van het nummer "Five Iron Frenzy is Either Dead or Dying"

Met kerst 2003 kwam Relient K met een bonus cd voor kerst. De disc heette Deck the Halls, Bruise Your Hand. Deze cd was een bonus cd tussen november 2003 en december 2003 bij het album Two Lefts Don't Make a Right...but Three Do.

Mmhmm (2004–2006)[bewerken]

In het eind van 2004 kwam de band met het lang verwachte album Mmhmm. Op dit album verschenen serieuzere nummers dan men van Relient K gewend was. Het was een meer gevarieerd album met nummers die totaal uit pianostukken bestonden en ook nummers meer op hardrock lijken. Ongeveer 796.000 albums zijn verkocht.

Vlak voor het uitbrengen van het album kondigde Matthew Thiessen het vertrek van Brian Pittman aan.

Album Mmhmm kwam met twee hits, Be My Escape en Who I Am Hates Who I've Been, in de top-40 en beide kwamen ze in MTV's top tien.

Tussen september en november 2006 speelde de band op de Nintendo Fusion Tour met bands als Hawthorne Heights, Emery, Plain White T's en The Sleeping.

Five Score and Seven Years Ago (2006–2008)[bewerken]

In 2006 begon Relient K met de opnamen van hun nieuwste album Five Score and Seven Years Ago. Matthew Thiessen heeft gezegd dat voor deze titel gekozen is omdat het 7 jaar geleden is dat ze het eerste album uitbrachten en de band op het moment van deze opnames vijfkoppig was, daar komt nog bij dat dit het vijfde album is. Dit was het laatste album van drummer Dave Douglas.

De bandleden van Switchfoot en Relient K hebben gepraat over het samen toeren, waar ze in 2007 aan begonnen. In de vroege morgen van 28 juni 2007 vloog Relient K's bus in brand. Iedereen kwam er ongedeerd uit, maar de band was veel instrumenten, laptops, camera's, telefoons, kleren en reclamemateriaal kwijt. Op een van de vergane laptops stonden zo'n 100 onafgemaakte songs.

The Bird and the Bee Sides (2008–2009)[bewerken]

Het zesde album van Relient K wordt regelmatig hun beste album genoemd. Toch is er ook kritiek op dit album. Het album mist volgens sommige wat van de stevige uitstraling die Relient K in andere albums wel laat horen. Het album bevat 26 nummers. De tweede helft is veelal een verzameling van oudere nummers die het in het verleden net niet gehaald hebben.

Forget and Not Slow Down (2009-2013)[bewerken]

Op 6 oktober 2009 kwam de album Forget and Not Slow Down uit bij het label Mono vs. Stereo. Voor het schrijven van de liedjes trok zanger Matthew Thiessen zich terug in een huis aan een meer bij de stad Winchester in de staat Tennessee. In volledige isolatie van de buitenwereld (alleen bandleden hadden contact met hem voor het uitwisselen van ideeën), werkte Thiessen twee tot drie maanden aan de teksten en melodieën. Deze manier van schrijven en componeren is Thiessen zo goed bevallen, dat hij het nooit meer op een andere manier zou willen doen, zoals blijkt uit een interview dat op de MySpace van de band staat. De titel 'Forget and Not Slow Down' is afgeleid van het eerste nummer van de cd.

Het album zelf is goed ontvangen en weerspiegelt de ontwikkeling van de band. De punk, die Relient K kenmerkte, is ietwat naar de achtergrond verdreven en heeft plaatsgemaakt voor veel indie- en alternative-invloeden, waardoor een breder publiek aangesproken zal worden. Vooral de intro's en outro's van sommige liedjes maakt het album verschillend van de voorgangers.

Collapsible Lung(2013-heden)[bewerken]

Dit album kwam uit op 2 juli 2013. De naam van de album komt van het nummer Collapsible Lung, dat tevens het laatste nummer is van de album. Het album is wat meer pop dan de vorige albums.