Remaclus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Remaclus
bisschop van Maastricht
Beeldje van Sint-Remaclus
Beeldje van Sint-Remaclus
Geboren ca 600 te Aquitanië
Gestorven 673 te Stavelot
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Schrijn Sint-Sebastiaanskerk, Stavelot
Naamdag 3 september
Attributen maquette van klooster
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Remaclus of Remakel (Aquitanië, ca. 600 - Stavelot, ca. 673) was een geestelijke, kloosterstichter, missiebisschop en bisschop van Maastricht. De feestdag van de heilige Remaclus is op 3 september.

Levensbeschrijving en legende[bewerken]

Volgens de legende zou Remaclus een leerling zijn geweest van Sulpicius van Bourges en werd hij in 624 monnik in de abdij van Luxeuil. Samen met Eligius van Noyon stichtte hij de abdij van Solignac bij Limoges, waar hij in 632 de eerste abt werd. Rond 647 trok Remaclus naar de Ardennen, waar hij in 648 de abdij van Stavelot stichtte. Hierna benoemde de Frankische koning Sigibert hem tot bisschop van Maastricht als opvolger van Amandus .

Een van de leerlingen van Remaclus was Sint-Trudo. Zij zouden elkaar het eerst hebben ontmoet in Zepperen. Een andere leerling was Hadelinus van Celles. Tussen 670 en 676, waarschijnlijk in 673, stierf Remaclus in Stavelot. Kort daarna werd zijn stoffelijk overschot naar de abdijkerk overgebracht, waar het in 1042 tot het altaar werd verheven.

Nalatenschap[bewerken]

Kunstvoorwerpen[bewerken]

Beelden van Sint-Remaclus bevinden zich in vele kerken in Nederland, België, Duitsland en elders. In de Sint-Sebastiaanskerk in Stavelot bevindt zich het reliekschrijn van Remaclus uit 1285.

Kerken[bewerken]

In Oost-België, maar ook in het aangrenzende buitenland, zijn diverse kerken aan Remaclus gewijd.


Voorganger:
Amandus
Bisschop van Maastricht
±650 - ±660
Opvolger:
Theodoardus