Rembrandt (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rembrandt (of Rembrandt de Musical) was een musical over het leven van de kunstschilder Rembrandt van Rijn, geproduceerd door Henk van der Meijden en onder regie van Frank Van Laecke. Anna de Graef was verantwoordelijk voor het script en liedteksten, de muziek werd gecomponeerd door Jeroen Englebert en Dirk Brossé. De hoofdrol van Rembrandt van Rijn werd gespeeld door Henk Poort, afgewisseld door Syb van der Ploeg (alternate) en Paul Vaes (understudy).

Van juli 2006 tot en met december 2006 was de musical te zien in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, aansluitend tot januari 2007 in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

In 2006 werd het 400ste geboortejaar van Rembrandt gevierd. Met de musical werd op dit Rembrandtjaar aangehaakt.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Cornelia, de vijftienjarige buitenechtelijke dochter van Rembrandt en Hendrickje Stoffels staat stil bij de dood van haar vader. Hierna wordt het leven van Rembrandt verteld, vanaf het moment dat hij in Amsterdam aankomt tot aan de dood van Hendrickje en Titus.

De diverse hoogte- en dieptepunten uit zijn leven komen aan bod, zoals het succesvolle begin van zijn carrière en de financiële problemen die in 1657 tot zijn faillissement leidden. De musical vertelt tevens over zijn samenwerking met personen als Jan Six en Nicolaes Tulp, en zijn relaties met Saskia van Uylenburgh, Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels.

Op het eind van het verhaal sterft Hendrickje aan de pest. Ook zijn zoon Titus overlijdt. Rembrandt blikt daarna in de rust van zijn schilderskamer terug op zijn leven.

Vormgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de voorstelling werd gebruik gemaakt van diverse schilderijen van Rembrandt: deze werden op het podium geprojecteerd, waarna de acteurs dezelfde pose aannamen en zo het schilderij als een tableau vivant naspeelden.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

In de media werden de cast en de vormgeving positief beoordeeld, maar er was kritiek op de overvolle verhaallijn, de (te ernstige) teksten en de vlakke personages. Ook maakte de muziek weinig indruk.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdcast:

Ensemble: