Rembrandt Peale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rembrandt Peale
Zelfportret (1828)
Persoonsgegevens
Geboren Bucks County, Pennsylvania, 22 februari 1778
Overleden Philadelphia, Pennsylvania, 3 oktober 1860
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Neoclassicisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Rembrandt Peale

Rembrandt Peale (Bucks County, Pennsylvania, 22 februari 1778Philadelphia, Pennsylvania, 3 oktober 1860) was een Amerikaanse kunstschilder en museumdirecteur. Hij geldt als een succesvol portretschilder die vooral bekend werd door zijn portretten van de Amerikaanse presidenten George Washington en Thomas Jefferson. Rembrandt Peale werd qua stijl beïnvloed door het Franse neoclassicisme na een verblijf in Parijs. Peale vervaardigde meer dan zeshonderd schilderijen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rembrandt Peale was de derde van zes kinderen. Zijn vader, Charles Peale, noemde zijn zoon naar de 17de-eeuwse Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Charles leerde al zijn (naar beroemde schilders vernoemde) kinderen, waaronder Raphaelle Peale, Rubens Peale en Titian Peale, de kunst van het schilderen. Peale begon op zijn achtste met tekenen en completeerde zijn eerste zelfportret op dertienjarige leeftijd.

Op zeventienjarige leeftijd schilderde hij in navolging van zijn vader een portret van George Washington. Dit werd zo goed ontvangen, dat Peale zijn carrière was begonnen.

Op 15 augustus 1814 opende Peale een museum in Baltimore, dat later het Peale Museum zou gaan heten. Het museum sloot zijn deuren in 1997.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]