Naar inhoud springen

Stadsbioscoop Rembrandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rembrandt Theater (Arnhem))
Stadsbioscoop Rembrandt Theater
Stadsbioscoop Rembrandt
Opening 1954
Adres Velperplein 10
Arnhem
Onderdeel van Gemeente Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Film

Stadsbioscoop Rembrandt was de bioscoop gevestigd in het al langer bestaande bioscoopgebouw Rembrandt Theater aan het Velperplein in de Nederlandse stad Arnhem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bioscoop werd gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid en in 1954 geopend. Op de plek stond eerst een Telegraaf & Telefoongebouw dat in de oorlog werd vernietigd. Het Rembrandt Theater werd gebouwd door de Astra Film Maatschappij. Via een fusie werd de Bioscoop Exploitatie Maatschappij de eigenaar in de jaren 70 en vervolgens maakte het Rembrandt Theater deel uit van de Minerva Groep. In 1996 is het gebouw grootschalig gerenoveerd. In 2010 werd de exploitatie van de bioscopen van Minerva overgenomen door Pathé dat het pand in 2015 weer verliet. Toen was de naam Pathé Rembrandt Theater Arnhem of kortweg Pathé Arnhem. De laatstgenoemde naam wordt nu gebruikt voor de nieuwe vestiging van Pathé naast station Arnhem Centraal.

Filmdistributiebedrijf September Film nam de exploitatie eind 2015 over. De programmering zou bestaan uit 'kwaliteitsfilms'.[1] Op 23 februari 2016 werd de bioscoop weer heropend als Stadsbioscoop Rembrandt. De bioscoop werd geopend met een voorpremière van Knielen op een bed violen.

Op 31 december 2016 sloot de bioscoop opnieuw zijn deuren.[2] Er wordt een nieuwe bestemming voor het pand gezocht.[3]

Voormalig Rembrandt Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Een eerder Rembrandt Theater was vanaf 1927 in Arnhem gevestigd in de Steenstraat in het gebouw van de voormalige Palace Bioscoop. Dat was een grote bioscoop waar ruim 700 bezoekers plaats konden nemen. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens het bombardement in september 1944 en de Slag om Arnhem werd dit theater verwoest.[4] Het Rembrandt Theater was van 1955 tot 1983 het centrum van het internationale filmfestival.[5]