René Konentunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
René Konentunnel
Hellege-Geescht-Tunnel-101.jpg
Algemene gegevens
Locatie Luxemburg
Coördinaten 49° 36′ NB, 6° 8′ OL
Gaat onder Oberstadt
Lengte totaal 655 m
Bouw
Opening 1998
Gebruik
Weg N57
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
57
Nationalstrooss 57
Land Luxemburg
Kanton Luxemburg
Lengte 1,0 km
Lijst van Luxemburgse nationale wegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Luxemburg
Traject
Kruising Luxemburg 50
Tunnel René Konentunnel
Kruising Luxemburg 753

De René Konentunnel (Frans: Tunnel René Konen), in de volksmond beter bekend als Saint Esprittunnel (Frans: Tunnel du St-Esprit) is een 655 meter lange autotunnel in de stad Luxemburg, in Zuid-Luxemburg. De tunnel en een enkele honderden meters voor en na de tunnel vormen samen de N57. Over de gehele lengte bestaat deze weg uit twee rijstroken als eenrichtingsverkeersweg richting het noorden, onder het stadsdeel Oberstadt. De weg vormt een bypass onder de nauwe straten in de voetgangerszone in het centrum van de stad.

Vlak voor de zuid-ingang van de tunnel ligt de Passerelle, een brug over het dal van de rivier Pétrusse. Aan de andere kant van de brug ligt op een afstand Station Luxemburg. Vlak voor de tunnel splitst de N50 af van de N57. Na 100 meter buigt de tunnel af naar het noordoosten onder de Kamer van Afgevaardigden en buigt weer af naar het noorden. De noord-uitgang ligt in de vallei van de Alzette. De weg komt uiteindelijk uit op de N7.

Op 5 november 1998 werd de tunnel officieel vernoemd naar René Konen, een lid van de Demokratesch Partei.

N57[bewerken | brontekst bewerken]

De N57 zelf heeft een lengte van ongeveer 1 kilometer.[1] De gehele route is enkel van zuid naar noord te berijden voor autoverkeer en heeft behalve de aansluitingen in het begin en op het eind verder geen kruisingen of andere aansluitingen. Fietsers en voetgangers zijn niet toegestaan langs deze route.