René Louiche Desfontaines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
René Louiche Desfontaines
René Louiche Desfontaines
Geboren 14 februari 1750
Overleden 16 november 1833
Geboorteland Frankrijk
Standaardafkorting Desf.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om René Louiche Desfontaines aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

René Louiche Desfontaines (14 februari 1750 - 16 november 1833) was een Franse botanicus.

Desfontaines werd geboren in Tremblay in Bretagne. Hij volgde het Collège de Rennes en in 1773 ging hij naar Parijs om geneeskunde te studeren. Zijn interesse in de plantkunde ontstond door lezingen van Louis Guillaume Lemonnier bij de Jardin des Plantes. Hij blonk uit in zijn nieuwe vakgebied en werd verkozen als lid van de Académie des Sciences in 1783.

Desfontaines bracht twee jaar in Tunesië en Algerije en kwam terug met een grote collectie planten. Hij schreef Flora Atlantica (1798-1799, 2 dln), die 300 nieuwe geslachten toevoegde aan de wetenschap. In 1786 werd hij benoemd tot professor in de plantkunde aan de Jardin des Plantes, ter vervanging van Lemonnier. Later werd hij directeur van het Muséum national d'histoire naturelle, was een van de oprichters van het Institut de France, voorzitter van de Académie des Sciences, en verkozen in het Legioen van Eer.

Het geslacht Desfontainia is naar hem vernoemd.[1]