René Mioch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
René Mioch
René Mioch bij het Internationaal Film Festival Rotterdam, 2016
Achtergrondinformatie
Geboren 6 maart 1959
Geboorteplaats Waalwijk
Land Nederland
Opleiding Vrije Universiteit Amsterdam
Beroep filmjournalist, radio- en televisiepresentator en multimediaproducent
Bekend van Veronica Film, Films en sterren, Mioch versus Goderie
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Film

René Mioch (Waalwijk, 6 maart 1959) is een Nederlands journalist, radio- en televisiepresentator en multimediaproducent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

René Mioch in 1992

Mioch studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wat hij combineerde met zijn baan als radiojournalist voor de NCRV. Vanaf 1985 maakte hij televisieprogramma's over film, waaronder Veronica Film, Films en sterren en Mioch versus Goderie, samen met Jac. Goderie.

Hij is de initiatiefnemer van de Rembrandt Awards (publieksprijs voor film, dvd en internet). Ook is hij een gast bij programma’s als Jinek, Beau, Koffietijd, HLF8 en Op1 waar hij spreekt over film en de filmwereld.

Ook speelde Mioch kleine rolletjes in speelfilms en televisieseries als Loverboy, Vet Hard, Isabelle en Toon.

Op 12 november 2005 was hij samen met Clairy Polak te gast in Dit was het nieuws.

Mioch werd in 2006 lid van The International Academy of Television Arts & Sciences, de organisatie die jaarlijks de Emmy Awards uitreikt.

In 2011 ontving hij de eerste Gouden Ere-Rembrandt voor 25 jaar filmprogramma's op de Nederlandse televisie.

Samen met Justus Verkerk en Ziggo ontwikkelde Mioch de Entertainment Experience. Vanuit dat project produceerde hij de eerste user generated film Steekspel geregisseerd door Paul Verhoeven. In april 2013 won hij een Digital Emmy Award voor het concept van de Entertainment Experience.

Mioch is tevens actief als multimediaproducent. Tot december 2019 was hij betrokken bij het door hem opgerichte bedrijf FCCE.

In november 2020 werd hij ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor de Nederlandse filmindustrie.[1]

Sinds 2 oktober 2021 trekt René Mioch door het land met de theatershow René Mioch Films & Sterren in het Theater. Op een openhartige manier vertelt Mioch over zijn ontmoetingen met de sterren en zijn leven in de wereld van de film.

In januari 2022 ontving Mioch van de Nederlandse filmindustrie de Jan Nijland Zilveren Roos. Volgens het juryrapport is Mioch een icoon geworden van de Nederlandse cinematografie vanwege 'zijn aanstekelijk enthousiasme en interesse voor film, vooral in de filmmakers vóór en achter de camera alsmede de vele door hem gemaakte en gepresenteerde filmprogramma’s.'

Samen met regisseur Ate de Jong maakte Mioch de scheurkalender 2022: Make My Day. De kalender bestaat uit bekende en minder bekende quotes uit films.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie René Mioch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.