René Verhulst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
René Verhulst
Burgemeester Verhulst in 2019
Algemene informatie
Volledige naam L.J. Verhulst
Geboren 28 september 1960
Geboorteplaats Kapelle
Functie burgemeester van Ede
Sinds 8 september 2017
Partij CDA
Religie PKN
Titulatuur mr.
Alma mater Rijksuniversiteit Utrecht
Politieke functies
1994-2002 lid gemeenteraad van Utrecht
2001-2005 wethouder van Utrecht
2010-2017 burgemeester van Goes
2017-heden burgemeester van Ede
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

L.J. (René) Verhulst (Kapelle, 28 september 1960) is een Nederlandse schrijver, bestuurder en CDA-politicus. Sinds 8 september 2017 is hij burgemeester van Ede.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn schoolopleiding aan het Christelijk Lyceum voor Zeeland studeerde hij Nederlands recht aan de toenmalige Rijksuniversiteit Utrecht. Na zijn studie werd Verhulst directiesecretaris van de Stichting Sociale Woningbouw Utrecht. Vervolgens was hij werkzaam bij het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond in Den Haag op het terrein van arbeidsverhoudingen, economie en milieu. In 1992 werd hij secretaris van het college van bestuur aan de Nyenrode Business Universiteit. Vanaf 1994 maakte hij deel uit van de Utrechtse gemeenteraad voor het CDA. Bij de tussentijdse verkiezingen in 2000 was hij lijsttrekker.

Op 3 januari 2001 werd hij benoemd tot wethouder van Utrecht met de portefeuille onderwijs, grondzaken, wijkveiligheid en regiozaken. Hij was tevens locoburgemeester en wijkwethouder voor de wijken West en Vleuten-de Meern. Op 31 maart 2005 trad hij af als wethouder en verliet hij tevens de Utrechtse gemeenteraad. Hij keerde terug naar Nyenrode, wederom als secretaris van het college van bestuur. Daarna is Verhulst tot 2010 directeur Bedrijfsvoering van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam geweest. Tevens was Verhulst tot november 2010 columnist bij De Nieuwe Utrechter.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2010 volgde de voordracht en benoeming van Verhulst tot burgemeester van Goes, als opvolger van Dick van der Zaag.[1] Op 7 juni 2017 besloot de gemeenteraad van Ede om Verhulst voor te dragen als nieuwe burgemeester. De ministerraad nam de voordracht op 18 juni over. Verhulst werd op 8 september 2017 geïnstalleerd als opvolger van Cees van der Knaap.[2][3][4] In Goes werd hij opgevolgd door waarnemer Herman Klitsie. Verhulst was informateur in Zeeland na de Provinciale Statenverkiezingen van 2019.[5][6]

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Verhulst publiceerde in 2000 het boek Achterkant Stadhuis, een sleutelroman over de Utrechtse gemeentepolitiek. Het succes van dit boek deed hem een aantal vervolgdelen schrijven: Stadhuis (2001), Stadhuisbrug (2003) en Stadshart (2006). Verhulst schreef ook enkele jeugdboeken. Op basis van de personages van de Bob Evers-serie schreef hij: Lawaai in Luxemburg, Helse capriolen door een molen en Potsierlijke praktijken in een pakhuis. Op 5 juni 2012 won Verhulst de schrijfwedstrijd van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met zijn verhaal getiteld: 'De terugkeer van de burgemeester'. Verhulst schreef ook mee aan het boek: Zondig in Zeeland dat in september van datzelfde jaar verscheen. In juni 2013 schreef Verhulst in samenwerking met Danker Jan Oreel het stripboek De banneling van Tobago.

Het in 2021 gepubliceerde boek Stakende Stemmen leidde tot Kamervragen. In het boek nam Verhulst het internetplatform EdeDorp op de korrel.[7]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Verhulst is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).[8][9][10]

Zie de categorie René Verhulst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
D.J. van der Zaag
Burgemeester van Goes
2010 - 2017
Opvolger:
H.W.M. Klitsie (wnd.)
Voorganger:
C. van der Knaap
Burgemeester van Ede
2017 - heden