Renée Adorée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Renée Adorée
Renée Adorée, foto Ruth Harriet Louise
Algemene informatie
Volledige naam Jeanne de La Fonte
Geboren 30 september 1898
Overleden 5 oktober 1933
Land Frankrijk
Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Renée Adorée, geboren als Jeanne de La Fonte (Rijsel, 30 september 1898 - Tujunga (Californië), 5 oktober 1933) was een Amerikaans actrice, afkomstig uit Frankrijk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Adorée werd geboren als dochter van circusartiesten. Zelf werd ze ook een circusartiest toen ze vijf jaar oud was. Als tiener acteerde ze in het theater en toerde ze door Europa. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, bevond ze zich in Rusland. Ze vluchtte vervolgens naar Londen.

Toen ze vanuit Londen naar New York verhuisde, bleef ze acteren in het theater, totdat ze ook doorbrak in de filmindustrie. In 1920 was ze in haar eerste film, The Strongest, te zien en kreeg ze de artiestennaam Renée Adorée. Vervolgens trouwde ze met acteur Tom Moore op 12 februari 1921. Ze scheidden in 1924.

In 1925 was Adorée in The Big Parade te zien. De film is MGM's grootste succesfilm en wordt door velen ook beschouwd als de beste film uit de tijd van de stomme film. Adorée's transactie naar de geluidsfilm ging succesvol. Ze was tot en met 1930 nog in films te zien.

Toen in eind 1930 bleek dat Adorée tuberculose had, eindigde ze haar carrière in de filmindustrie. Ze maakte wel haar laatste film, Call of the Flesh, af. Hierdoor ging haar gezondheid ernstig achteruit en moest ze twee jaar lang op haar rug liggen. Ze stierf vijf dagen na haar vijfendertigste verjaardag aan de ziekte.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Renée Adorée van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.