Renée Sanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Renée Sanders
Renée Sanders
Achtergrondinformatie
Naam Renée Marjolein Sanders
Geboren 18 maart 1959
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 21 oktober 2023
Portaal  Portaalicoon   Media

Renée Marjolein Sanders (Amsterdam, 18 maart 195921 oktober 2023) was een Nederlands regisseuse, radiomaakster, schrijfster en journaliste. In haar werk hield zij zich vooral bezig met de beschrijving van Joods Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sanders is de kleindochter van de in de Tweede Wereldoorlog door verraad omgekomen Comprecht Bernard (Gerard) Sanders. Hij was secretaris van de Joodse Raad van Enschede en stierf in 28 februari 1945 door uitputting in kamp Gross Rosen. Over de Joodse Raad in Enschede maakte Renée Sanders in 2001 een documentaire.

Ze werkte als journalist voor Elsevier, waarbij ze onder andere schreef over diverse bedrijven. Ze schreef ook voor (religieus) joodse tijdschriften, zoals Levend Joods Geloof. Sanders werkte in 1999 mee als interviewer aan het culturele televisieprogramma Close Up.

In 2010 maakte Sanders voor de Joodse Omroep een radiodocumentaire over de veelzijdigheid aan Joods leven in New York. Op 18 januari 2011 presenteerde het Joods Historisch Museum drie films van Sanders. Zij was zelf op deze avond aanwezig en werd door journalist Awraham Meijers geïnterviewd over haar werk.

Sanders overleed op 64-jarige leeftijd.[1][2]

Documentaires[bewerken | brontekst bewerken]

Sanders heeft onder andere de volgende documentaires als regisseur op haar naam staan:

  • Maestro, Muzik een programma over de invloed van vooroorlogse Joodse artiesten op de lichte muziek en het amusement in Nederland (2009).
  • Van onmacht naar Kracht over de Joodse raad te Enschede tijdens de Tweede Wereldoorlog (2001)
  • Bij God en in de CIZ kon alles over het joodse ziekenhuis, de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging in Amsterdam (2002)
  • Retourtje jodendom. Documentaire over Freddy Lange en Chelly Huisman-De Bock, de een liberaal, de ander orthodox, die als volwassenen andere (religieuze) keuzes maakten dan hun ouders.
  • Ik bedek mijn schmerz met mijn nerts, over drie Joodse vrouwen van Duitse afkomst, rond de Beethovenstraat in Amsterdam (1999)
  • Abel Herzberg, over de omstreden zionist Abel Herzberg, met onder andere opnames van Henriette Boas (1998)