Renaat Schotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Renaat André José Schotte (Brugge, 27 juni 1968) is een Belgische sportjournalist die geschiedenis studeerde. Hij is gespecialiseerd in verslaggeving over wielrennen en werkt voor Sporza. Bij de Vlaamse tv-omroep is hij de vaste man voor de Ronde van Italië, die hij achttien keer versloeg.

Sinds 2005 volgt Schotte de voorjaarskoersen op de motor. Schotte is ook specialist in baanwielrennen. Verder becommentarieert en presenteert hij veldrijden. Schotte maakte vijf Olympische Spelen mee. In Rio versloeg hij in 2016 de wegritten, het BMX'en, het baanwielrennen en het mountainbiken.

Zijn loopbaan begon in 1993 bij WTV, de West-Vlaamse Televisie. In '95 volgde een overstap naar SuperSport, het toenmalige sportkanaal van de betaalzender FilmNet. Daar was hij reportagemaker, eindredacteur en presentator van het wielermagazine 53x12. Sinds oktober '98 werkt hij voor de VRT. Sinds 1999 volgt hij elk jaar de Ronde van Frankrijk, waar hij de renners voor en na de koers interviewt. In de Tour van 2010 maakte hij z'n debuut als commentator bij 9 ritten. Zijn eerste Ronde van Italië voor de VRT becommentarieerde hij in 2002. Hij versloeg 20x de Tour, 18x de Giro en 1x de Vuelta (cijfers einde 2018).