Renaud Camus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renaud Camus
Renaud Camus in 2019
Algemene informatie
Geboren 10 augustus 1946, Chamalières
Geboorteplaats Chamalières
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Bekende werken Le grand remplacement
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Renaud Camus (Chamalières, 10 augustus 1946) is een Frans schrijver. Hij is internationaal vooral bekend van zijn samenzweringstheorie over de Grote Vervanging (grand remplacement).

Schrijverschap[bewerken | brontekst bewerken]

Na diverse studies werkte Camus in de jaren zeventig als redacteur. In 1975 debuteerde hij als literair schrijver met de roman Passage. Hij schrijft onder meer romans, reisverslagen, lyrische poëzie en teksten over politieke en maatschappelijke kwesties. Sinds 1987 publiceert hij jaarlijkse persoonlijke dagboeken. Homoseksualiteit is een motief in sommige werken. Camus heeft veel geëxperimenteerd met zaken als intertekstualiteit en het afwisselen van verschillende vertelvormen. Sommige boeken verschenen onder een pseudoniem dat als personage voorkwam in andere verhalen.

Politiek engagement[bewerken | brontekst bewerken]

Camus is een nationalist. Hij was aanvankelijk links en was lid van de Parti socialiste, maar schoof naar rechts op en wordt in de 21e eeuw veelal als extreemrechts beschouwd, al verwerpt hij dit zelf als tegenstander van het fascisme. Hij heeft regelmatig zijn steun uitgesproken voor het Front National (later Rassemblement National) van Marine Le Pen, al is hij het niet eens met haar anti-Europese ideeën. Op haar beurt heeft Le Pen zich gedistantieerd van Camus, maar ze heeft zich niettemin van zijn ideeën bediend.[1]

Camus is ervan overtuigd dat Frankrijk zijn identiteit en cultuur zal verliezen door massale immigratie. Deze stelling komt bij uitstek terug in zijn bekendste werk, Le grand remplacement (de grote vervanging) uit 2011. Hierin stelt hij dat de oorspronkelijke bevolking van Frankrijk en andere Europese landen in enkele generaties vervangen zou worden door een nieuw volk, met een nieuwe cultuur, met overwegend de islam als godsdienst. Dit wordt in het Nederlands soms omvolking genoemd. Camus suggereert dat de leidende personen in de Europese landen hier doelbewust naar streven.[2]

Camus' gedachtegoed vond wereldwijd weerklank binnen extreemrechtse kringen, zoals in de zogenaamde identitaire beweging in Europa en ook in het Amerikaanse alt-right. Bij de rellen in Charlotteville in 2017 riepen nationalistische demonstranten de leus "You will not replace us" (jullie zullen ons niet vervangen). Camus toonde sympathie voor angst verdrongen te worden van deze blanke Amerikanen en gebruikte de leus als titel van een rechtstreeks in het Engels gepubliceerd boek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]