Renaud Capuçon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Renaud Capuçon op 1 februari 2009, tijdens La Folle Journée in Nantes.

Renaud Capuçon (Chambéry, 27 januari 1976) is een Frans violist.

Biografie[bewerken]

Capuçon ging al op 4-jarige leeftijd naar de muziekschool in zijn woonplaats. Op 14-jarige leeftijd ging hij naar het Parijse Conservatoire national supérieur de musique (CNSM) en werd er leerling in de klas van Gérard Poulet. Daar verwierf hij drie jaar later een eerste prijs voor kamermuziek en een eerste prijs voor viool.

In de jaren erna nam hij deel aan vele internationale wedstrijden; hij trad toe tot het Jeugdorkest van de Europese Economische Gemeenschap en daarna tot het Gustav Mahler Jeugdorkest als eerste violist onder leiding van Claudio Abbado.

Tegelijkertijd bouwt hij aan een carrière als solist en als kamermusicus. Hij speelde onder meer met Nicholas Angelich, Jérôme Ducros, Frank Braley, Hélène Grimaud, Gérard Caussé, evenals met zijn broer Gautier Capuçon, cellist.

Hij was in 1996 de oprichter van het festival Rencontres Artistiques de Bel-Air (Artistieke ontmoetingen in de openlucht) in La Ravoire, een plaatsje nabij zijn geboorteplaats Chambéry. Dit festival zal bijna tien jaar lang optredens aantrekken van de grootste instrumentalisten van kamermuziek, waaronder Jean-Pierre Wallez, Michel Dalberto, Martha Argerich, Stephen Kovacevich, Augustin Dumay, Gérard Caussé, Paul Meyer, Emmanuel Pahud, Mischa Maisky, Marielle en Katia Labèque, en anderen.

Renaud Capuçon is in 2009 getrouwd met de journaliste Laurence Ferrari en is in 2010 vader geworden van een zoon.

Discografie[bewerken]

Renaud Capuçon nam kamermuziek op van onder meer M.Ravel, Schubert en Brahms. Onder leiding van Daniel Harding nam hij ook vioolconcerten van Schumann en Mendelssohn op. Hij staat onder contract bij Virgin Classics.

Discografie

Instrumenten[bewerken]

Capuçon heeft gespeeld op beroemde violen, achtereenvolgens op een Vuillaume, een Guadagnini en een Stradivarius. Later, geleend door de Zwitsers-Italiaanse Bank BSI, op een Guarnerius, de "Panette", uit 1737, die aan Isaac Stern heeft toebehoord.

Op 25 mei 2009 draaide hij onder leiding van Simon Lelouch een korte film 7: 57 am / pm. Men kan daarin zien hoe hij toen met deze Guarnerius de Melodie van Orpheus van Christoph Willibald Gluck uitvoerde onder een bijna algemene onverschilligheid van de reizigers van de Parijse metrolijn 6.

Prijzen[bewerken]

  • 1992 Eerste prijs voor kamermuziek aan het CNSM van Parijs
  • 1993 Eerste prijs voor viool aan hete CNSM van Parijs
  • 1995 Prijs van de Academie van de Kunsten in Berlijn.
  • 2000 Nieuw talent van het jaar van de Victoires de la Musique
  • 2005 Instrumentaal solist van het jaar van de Victoires de la Musique
  • 2006, Prijs voor viool "Georges Enesco".