Rendang (gerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rendang
Rendang
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Varianten kip
Serveertemperatuur Warm
Gang hoofdgerecht
Type stoofgerecht
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Rendang (Minangkabaus: randang) is een van oorsprong Minangkabaus gerecht, dat tegenwoordig overal in Indonesië geserveerd wordt. (De uitspraak is rěndáng: toonloze ě, klemtoon op de laatste lettergreep.)

Rendang is een van de karakteristieke gerechten van de Minangkabause keuken en het wordt meestal ter ere van de gasten bij ceremoniële bijeenkomsten (huwelijken, adatceremonieën e.d.) geserveerd. Het gerecht is ook populair in Singapore en Maleisië en wordt ook daar gebruikt bij feestelijke gelegenheden.
Hoewel rendang buiten Indonesië vaak omschreven wordt als een curry, lijkt een echte rendang niet op een curry. In Nederland heet het gerecht rendang en wordt het geserveerd meestal als vleesgerecht, als bijgerecht bij de rijsttafel in Indonesische en Chinees-Indische restaurants. Ook is het als vleesgerecht verkrijgbaar in toko's. Als complete (biologische) kant-en-klare maaltijd wordt het aangeboden in sommige (biologische) supermarkten.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Rendang wordt meestal gemaakt van rundvlees (van de karbouw) en wordt dan ook wel randang dagiang genoemd. Men gebruikt in plaats van rundvlees soms ook lever (van rund of kip), kippenvlees, geitenvlees, hertenvlees of eend, of groenten als nangka of cassave. Het vlees of de groente wordt langzaam in kokosmelk (santan) en kruiden gekookt. De bereidingstijd is afhankelijk van het gebruikte basisingrediënt.

De traditionele droge rendang wordt helemaal ingekookt, tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd. Door het verdampen van de vloeibare bestanddelen verandert het kookproces van koken in bakken. Door het langzame kookproces wordt het vlees mals en trekken de smaken van de kruiden goed in het vlees. Kruiden die gebruikt worden, zijn onder andere gember, laos, citroengras, knoflook, ui, spaanse pepers en koenjitbladeren. Rendang van kip of eend bevat vaak ook tamarinde.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In West-Sumatra onderscheidt men natte rendang en droge rendang.[1] Rendang die nog "nat" is, wordt kalio genoemd. Deze kalio wordt meestal als rendang geserveerd in restaurants, vooral in restaurants buiten West-Sumatra. Kalio is ongeveer een maand houdbaar zonder koeling. "Droge" rendang is de traditionele Minangkabause rendang. De voorgenoemde kalio wordt helemaal drooggekookt en de rendang wordt bij voortdurend omscheppen gebakken tot het vlees bijna zwart kleurt. De droge variant van rendang wordt bij ceremoniële gebeurtenissen gebruikt. Deze droge rendang is zonder koeling zo'n 3 tot 4 maanden houdbaar.

In West-Sumatra wordt rendang traditiegetrouw gegeten met witte rijst (nasi putih). In Maleisië gebruikt men ook vaak ketupat (kleefrijst gestoomd in een soort doosje van geweven klapperblad, gelijkend op lontong) of lemang (kleefrijst bereid in bamboepijpen). De laatste twee rijstsoorten (dan respectievelijk katupek en lamang genoemd) vinden echter ook bij de Minangkabau steeds meer ingang. Ook lontong wordt tegenwoordig wel gebruikt.