Renesse (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renesse
Regie Willem Gerritsen
Producent Yoshi Aesaert
Tom de Mol
Scenario Willem Gerritsen
Dirk Gerritsen
Gerben Hetebrij
Hoofdrollen Niek Roozen
Martijn van Eijzeren
Simon Kindermans
Sam Doets
Muziek Roel Gommans
Jules Reivers
Montage Nico Poedts
Cinematografie Marc Van Acker
Productiebedrijf Tom de Mol Productions
Marmalade Films
Première Vlag van Nederland 7 juli 2016
Genre komedie
Speelduur 76 minuten
Taal Nederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Renesse is een Nederlandse film uit 2016, met in de hoofdrol Niek Roozen. De film speelt zich hoofdzakelijk af in de Zeeuwse badplaats Renesse.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bas zit in het ziekenhuis, waar zijn opa opgenomen is. Hij wordt door de verpleegster geroepen, want zijn opa wil hem nog een keer zien. Onderweg stoppen ze bij een gangkast om seks te hebben. Even later schrikt hij op, want het was een fantasie. Hij zit in de wachtruimte van het ziekenhuis met zijn hand in zijn broek. De verpleegster uit zijn fantasie blijkt werkelijkheid te zijn en neemt hem ook mee omdat zijn opa (een mini-rol van Peter Faber) hem wil zien. Die geeft hem het advies elke kans om seks te hebben te benutten, waarop hij overlijdt. De slonzige notaris moet lachen om het testament, en vertelt samenvattend dat het volgens het testament de wens van opa was dat zijn kleinzoons Bas en Thijs zijn as met een vuurpijl de lucht in schieten vanaf het strand van Renesse. Met tegenzin gaan Bas en zijn vrienden Luca en Daniel, samen met Thijs naar Renesse. Aangekomen op de camping krijgen ze een kleine plek nabij het toiletgebouw aangewezen. Na de tent opgezet te hebben, denken Bas en Luca meiden gespot te hebben waar ze mee uit willen. De meiden lijken al bezet te zijn en de vriendjes vinden niets leuker dan Bas en zijn vrienden te pesten.

Bas wordt al snel verliefd op Rosalie, het nichtje van de zure campingeigenaar, maar is wat verlegen tegenover haar. Door een vervalst SMS'je lijkt Rosalie hem uit te nodigen bij haar te komen douchen. Bij aankomst blijkt zij al onder de douche te staan. Bas kleedt zich uit en komt bij haar in de douche. Rosalie gilt van schrik, waardoor haar oom (de campingeigenaar) denkt dat Bas haar lastigvalt. Daarop moet Bas naakt over de camping wegvluchten, waarbij hij zijn penis bedekt met zijn handen. Later gaat Bas met twee meisjes mee naar hun caravan, waar ze de deur op slot doen en blijkt dat ze als dominante partij van harde SM houden. Bas is daar niet van gediend, rukt zich los en weet door het dak te vluchten.

Luca wordt verliefd op Emmanuelle, een blind meisje. Hij vertelt de anderen over haar, maar niet dat ze blind is. Emmanuelle komt daar achter en is teleurgesteld in Luca omdat hij zich blijkbaar tegenover zijn vrienden voor haar geneert.

Thijs zoent met de oudere, verlepte toiletjuffrouw, die zich dit uit verveling laat welgevallen. Daniel heeft alleen maar tijd voor zijn VR-bril.

Als Jody Bernal afzegt voor het strandfeest van de camping is Rosalie erg somber. Een goede opkomst bij het strandfeest zou de enige redding zijn geweest voor de camping, waarmee het financieel slecht gaat. Luca probeert Bas te helpen door te doen alsof hij kan regelen dat Lil' Kleine gaat optreden omdat hij hem goed kent. Dat is niet zo, maar Bas, Luca en Daniel gaan snel naar Goes, waar Lil' Kleine optreedt, om het toch te proberen. Bij gebrek aan ander vervoer huren ze Segways, maar stranden onderweg met lege accu's. Vervolgens krijgen ze een lift van een dronken man die ternauwernood aan een frontale botsing met een zware vrachtwagen ontsnapt. Ze lopen Lil' Kleine net mis, en gaan onverrichter zake terug. Bas besluit de waarheid te vertellen aan Rosalie, en die wil niks meer met hem te maken hebben. De pestkoppen laten de campinggasten de tent van de vrienden gebruiken als toilet, waarop Bas uit boosheid de vuurpijl met as afvuurt op de pestkoppen. Daarop moeten de vrienden voor hun wraak vluchten van de camping. Thijs is door de SM-meisjes binnengehaald en geniet er wel van. De vrienden hebben hem echter met spoed nodig omdat hij de chauffeur is; hij komt na aandringen mee en bestuurt, nog helemaal naakt, de auto. Nick ziet kans de urn met de as van zijn opa op de weg leeg te schudden, waardoor de pestkoppen in hun dure auto tijdelijk geen zicht meer hebben en blindelings de schuur van de campingbaas binnenrijden, waarop deze woedend naar buiten komt rennen en meteen daarop vliegt de schuur ook nog in brand. Zo weten de vrienden veilig te ontkomen.

In de auto op weg naar huis blijkt Thijs Lil' Kleine toevallig goed te kennen, waarop hij hem alsnog voor het feest regelt, en ze terugkeren. De camping is nu financieel gered, ook doordat de campingeigenaar bij de verzekeraar van de pestkoppen niet alleen alle schade, maar frauduleus ook de kosten van het achterstallig onderhoud succesvol claimt. De pestkoppen komen niet meer in beeld.

Zo komt het weer goed tussen Bas en Rosalie. Luca verontschuldigt zich tegenover Emmanuelle, en tussen hen is het dan ook weer goed. We zien ook opnieuw Thijs, nu helemaal in zijn element onder de plak van de twee SM-meisjes.

De verhaallijn van de film vertoont overeenkomsten met de komische Amerikaanse road movie Sex Drive (film): een clubje jonge, op seks beluste antihelden beleeft benarde avonturen maar aan het eind wordt met losse flitsen getoond dat alles op zijn pootjes terecht komt.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage opmerkingen
Roozen, Niek Niek Roozen Bas
Eijzeren, Martijn van Martijn van Eijzeren Luca vriend van Bas
Kindermans, Simon Simon Kindermans Daniel vriend van Bas
Doets, Sam Sam Doets Thijs neef van Bas
Klarenbeek, Sem Sem Klarenbeek Mike pestkop
Kuipers, Robert Robert Kuipers Roderick pestkop
Karssing, Yasmin Yasmin Karssing Rosalie nichtje van de campingeigenaar
Lavrijssen, Martijn Martijn Lavrijssen Marcus
Henrard, Ella-June Ella-June Henrard Emmanuelle blind meisje
Vos Weeda, Florence Florence Vos Weeda Laudien
Zweerman, Lisa Lisa Zweerman Anna
Steinmann, Imme Imme Steinmann Maaike
Weersel, Carmen van Carmen van Weersel Lonneke
Burger, Marieke Marieke Burger Maggie
Scholten, Jorik Jorik Scholten Lil' Kleine zichzelf
Heinsbroek, Maxime Maxime Heinsbroek Knap Meisje 1
Van Den Eng, Dianne Dianne Van Den Eng Knap Meisje 2
Geuze, Monica Monica Geuze zichzelf
Klever, Trudi Trudi Klever Moeder Bas
Oostra, Marck Marck Oostra Vader Bas
Smid, Eva Eva Smid Verpleegster
Kooijman, Lili Lili Kooijman Consuela
Zwoferink, Daphne Daphne Zwoferink Manon
Bakema, Dragan Dragan Bakema Frank
Faber, Peter Peter Faber Opa Bas
Vos, Andrea Andrea Vos Moeder Daniel
Stofmeel, Ferdi Ferdi Stofmeel Notaris
Van der Maat, Mitta Mitta Van der Maat Toiletdame
Seghers, Véronique Véronique Seghers Feestvierder

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Renesse - Zeeuwse badplaats waar dit verhaal zich afspeelt

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]