Renesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Renesse (hoofdbetekenis))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Renesse (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Renesse.
Renesse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Renesse
(Details)
Renesse (Zeeland (provincie))
Renesse
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland
Coördinaten 51° 44′ NB, 3° 46′ OL
Algemeen
Inwoners (1/7/2019) 1482[1]
Foto's
Renesse gezien vanaf de kerktoren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Renesse (Zeeuws: Renisse) is een dorp aan de Kop van Schouwen op Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het had per 1 juli 2019 1482 inwoners. Tot 1961 was Renesse een zelfstandige gemeente, daarna maakte het tot 1997 deel uit van Westerschouwen.

Geschiedenis[bewerken]

Renesse wordt voor het eerst genoemd in 1244 als "Riethnesse". Het is afgeleid van riet en neus, wat landtong betekent.[2] De heren van Renesse vormden vroeger een invloedrijk geslacht in Zeeland. In de dertiende eeuw werd te Renesse het Slot Moermond gebouwd. Een van zijn bekendste bewoners was Jan van Renesse. Het huidige gebouw kreeg zijn uitzicht via een restauratie in 1955.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw is Renesse een badplaats. In 1915 kreeg het dorp een tramstation, dat na de watersnoodramp van 1953 verdwenen is. Renesse telt 26 rijksmonumenten.

Renesse is een ringdorp met in het midden van de ring de Jacobuskerk, een gotisch gebouw waarvan de toren dateert van voor 1458. Het schip dateert uit de 16e eeuw. In de toren bevindt zich een luidklok van Pieter van Dormen. Binnenin bevindt zich een orgel van de firma Oberling uit 1882, dat in 1938 in bezit kwam van deze kerk. Rondom de ring bevinden zich veel cafés en restaurants.

Sport en recreatie[bewerken]

Het dorp krijgt in de zomer bezoek van vele toeristen, dankzij de ligging bij de duinen en het strand. Er zijn dan ook vele hotels, pensions en campings. In de zomer gaan er gratis bussen vanaf het transferium naar het strand. Renesse heeft de naam vooral een toeristenplaats voor jongeren te zijn. De laatste jaren is hard gewerkt aan omvorming tot een echte familiebadplaats.

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook 'Noordzeepad' geheten.

Renesse is ieder jaar het eerste dorp op Schouwen waar acht weken voor Pasen de traditionele Straô plaatsvindt.

Economie[bewerken]

Winkelen[bewerken]

Winkels bevinden zich onder andere aan de Reke en de Zoom.

In de zomer is er een weekmarkt op woensdagmorgen van 8:00 tot en met 16:00 uur.

Verenigingen[bewerken]

Verenigingen in Renesse zijn onder meer:

Verkeer en vervoer[bewerken]

Renesse is met de auto bereikbaar via de N57, de N651 en de N652. Er zijn tevens busdiensten van Connexxion naar Spijkenisse via Hellevoetsluis (buslijn 104), naar Middelburg (buslijn 133) en naar Oude-Tonge via Zierikzee (buslijn 133).

Geboren in Renesse[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]