Renkum (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Renkum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Renkum
Details
Renkum (plaats)
Renkum (plaats)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Renkum Renkum
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2017) 9.177
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Renkumse molen is sinds 2013 weer in bedrijf.
OLV Ten Hemelopnemingkerk te Renkum, een bedevaartplek voor velen wegens het eikenhouten Mariabeeldje dat er staat.

Renkum (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een dorp in de gelijknamige gemeente in de Nederlandsese provincie Gelderland. Renkum telt 9.177 inwoners (1 januari 2017).[1] Renkum ligt aan de rivier de Rijn, ongeveer zes kilometer ten oosten van Wageningen.

Renkum staat bekend om de Slag om Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog speelde de omgeving een belangrijke rol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden.

Geschiedenis[bewerken]

De directe omgeving van Renkum kent bewoningssporen uit het neolithicum. Links en rechts van het Renkums Beekdal zijn neolithische grafheuvels te vinden uit. Het beekdal grenst aan een van de grootste raatakkercomplexen van Nederland en restanten hiervan zijn onder meer te zien aan de Panoramaweg. In de negentiende eeuw zijn belangrijke Romeinse vondsten gedaan op landgoed Quadenoord.

Renkum is meer dan duizend jaar oud. In 1970 werd het duizendjarige bestaan gevierd, vermoedelijk gebaseerd op de oudste vermelding van de plaatsnaam, die vroeger als Redinchem werd geschreven. Halverwege de 19e eeuw ontwikkelde Renkum zich van 'armoedig boerengehucht' tot een 'welvarend, met goede huizen prijkend dorp[bron?]. Renkum telde toen 193 huizen en 840 inwoners. Door middel van het Renkumse veer was er een goede verbinding met de Betuwe, gelegen aan de andere kant van de rivier. Er waren zes papiermolens, drie water-korenmolens en één water-oliemolen. Naast twee fabrieken (een stroop- en aardappelmeelfabriek) was er een bierbrouwerij De Bok annex logement en herberg genaamd De Vergulde Bok.

Dorp en omgeving[bewerken]

Het dorp heeft enige zware industrie in de vorm van een papierfabriek. Verder is er wat lichte industrie.

De omgeving wordt gekenmerkt door bossen en uiterwaarden. Er zijn in de bossen grafheuvels van duizenden jaren oud, waaruit voorwerpen te zien zijn in het Museum Arnhem. Aan de rand van het ten westen van het dorp gelegen bos ligt het Oranje Nassau’s Oord.

Renkum kent een aantal buitenplaatsen, landgoederen en kastelen (al dan niet verdwenen), waaronder de Keijenberg, Kasteel Grunsfoort, landgoed Quadenoord, landgoed Oostereng en Mariëndaal.

In het Renkums beekdal ligt een van de oudste natuurijsbanen van Nederland. De baan behoort bij IJsvereniging "Vooruit" en wordt van november tot en met maart blank gezet.

De kern Renkum kent diverse wijken, waaronder de Bergerhof en Fluitersheuvel.

Kerkgebouwen[bewerken]

Renkum kent een aantal kerkgebouwen.

De Gereformeerde kerk Utrechtseweg is ontworpen in 1925 en gebouwd vanaf december 1927. De kerk werd in augustus 1928 in gebruik genomen. De architect is Egbert Reitsma, die het bouwde met zijn geliefd materiaal: onvolmaakte bakstenen. Het gebouw is wat de bouwstijl betreft verwant aan de Amsterdamse School en een goed voorbeeld van Reitsma's bouwen. Het is tot op de dag van vandaag in gebruik. De kerk vervangt een gebouw aan de Molenweg.

De voormalige Gereformeerde kerk aan de Molenweg bestaat uit een eenvoudige kerk met houten gewelven en werd in 1889 gebouwd. De gereformeerde kerk heeft dit gebouw in gebruik gehad tot 1928, waarna de bestemming wijzigde in 'timmermanswerkplaats'. Het vervallen gebouw is gerestaureerd en dient nu als opslagplaats.

De R.K. Kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming werd ontworpen rond 1918 en de bouw werd uitgevoerd in 1922-1923. Het neogotisce ontwerp is van de hand van Jos Cuypers. Bouwpastoor was pastoor M.J.H. Wolters. Het gebouw herbergt een laat 14e-eeuws houten beeld van Maria met Kind. Het beeld was vanaf de middeleeuwen al in Renkum en kwam, nadat het na de reformatie naar Utrecht ging, in 1928 weer terug. Tot 1966 was de kerk een bedevaartsoord. De driebeukige kruiskerk is nog steeds in gebruik als R.K. kerkgebouw.

De hervormde kerk aan de Kerkstraat verving een kerkgebouw uit 1863. De voorganger werd door oorlogshandelingen in 1944 verwoest. Het huidige gebouw werd eind jaren veertig opgetrokken. Architect H. Roodenburg tekende voor het gebouw, wat in baksteen werd gebouwd. Het gebouw ademt de na-oorlogse bouwstijl en is nog steeds in gebruik.

Van industrie naar natuur[bewerken]

Een voormalig industrieterrein wordt 'teruggegeven' aan de natuur.

De landelijke en provinciale politiek hebben besloten om een industrieterrein te verwijderen ten voordele van de natuur, het project Renkums Beekdal. Er wordt namelijk gestreefd naar een verbindingszone voor dieren, die loopt vanaf de Veluwe tot aan de Rijn. Bovendien bleek bij een inventarisatie dit gebied rijk te zijn aan planten- en diersoorten. Het Renkums Beekdal werd op 25 mei 2013 geopend door de staatssecretaris van Economische zaken, Sharon Dijksma.

Bekende Renkumers[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]