René Pottier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
René Pottier
René Pottier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 5 juni 1879
Geboorteplaats Vlag van Frankrijk Moret-sur-Loing, Frankrijk
Overlijdensdatum 25 januari 1907
Overlijdensplaats Levallois-Perret, Frankrijk
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Ploegen
1904
1905
1906
Individueel
Peugeot-Wolber
Peugeot
Beste prestaties
Parijs-Roubaix 2e (1905)
Ronde van Frankrijk 1e (1906)
5 etappezeges
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

René Pottier (Moret-sur-Loing, 5 juni 1879 - Levallois-Perret, 25 januari 1907) geldt als de eerste klimmer in de geschiedenis van de Tour de France. Hij werd in 1904 professional; op dat moment stonden er al een overwinning in Parijs-Roubaix en een aanval op het werelduurrecord op zijn naam.

Pottier deed in 1905 voor het eerst mee met de Tour de France (zie Ronde van Frankrijk 1905). Dat jaar, in de derde Tour, waren er voor het eerst serieuze beklimmingen opgenomen in het parcours. Pottier viel aan in de tweede etappe op de hoogste berg van dat jaar, de Ballon d'Alsace (1247 m). Hij werd tweede in de etappe en leider in het algemeen klassement. Vanwege een botsing met een fan, waarbij hij zijn enkel verstuikte moest hij echter de volgende etappe opgeven.

In 1906 was hij terug in de Tour (zie Ronde van Frankrijk 1906). In de etappe naar Nancy was Pottier zo sterk dat hij er na 5 lekke banden (het strooien van spijkers op de weg door fans en toeschouwers was toentertijd veelvoorkomend) en 25 km op de velg rijden niet alleen in slaagde het halve uur goed te maken dat hem van de koplopers scheidde, maar zelfs de etappe nog won. Op de Ballon d'Alsace viel hij opnieuw aan, en won opnieuw de etappe. Zijn overmacht in de bergen was zo groot dat hij in de etappe naar Nice rustig een wijntje ging drinken in een café en wachtte op zijn achtervolgers, die al op een uur achterstand zaten. Dankzij zijn klimcapaciteiten won hij gemakkelijk in deze Tour, die duidelijk meer beklimmingen had dan de vorige.

Een half jaar later, in januari 1907, was Pottier echter zo ontgoocheld toen zijn geliefde aan een andere man de voorkeur gaf, dat hij zelfmoord pleegde door ophanging. Een jaar later werd op de Ballon d'Alsace een monument voor hem opgericht.

Overwinningen en ereplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van
Italië
Ronde van
Frankrijk
Ronde van
Spanje
1905 opgave  
1906  ↑ (5) 
(*) tussen haakjes aantal individuele etappe-overwinningen
Jaar Parijs-Roubaix
1905 Zilver ↑
1906 Brons ↑
Voorganger:
Louis Trousselier
Vlag van Frankrijk
1905
Winnaar van de Ronde van Frankrijk
René Pottier
Vlag van Frankrijk
1906
Opvolger:
Lucien Petit-Breton
Vlag van Frankrijk
1907