Republiek Kreta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Κρητική Πολιτεία
 Ottomaanse Rijk 1898 – 1913 Koninkrijk Griekenland 
Flag of Cretan State.svg Coat of arms of the Cretan State.svg
(Details) (Details)
Kaart
Map Greece expansion 1832-1947-nl.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Chania
Talen Grieks
Religie(s) Grieks-orthodoxe Kerk

De Republiek Kreta (Grieks: Κρητική Πολιτεία, Kritiki Politeia) werd uitgeroepen in 1898 na een tussenkomst van de grootmachten op het eiland Kreta. In 1897 leidde een opstand in Kreta ertoe dat het Ottomaanse Rijk de oorlog verklaarde aan Griekenland waardoor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Rusland tussenbeide kwamen.

Geschiedenis[bewerken]

In maart 1897 beslisten de grootmachten om de orde te herstellen en het eiland te laten besturen door een voorlopig comité van vier admiraals die aanbleven tot de aankomst van prins George van Griekenland. Op 9 december 1898 werd Kreta officieel gescheiden van het Ottomaanse Rijk. De onafhankelijke republiek Kreta werd uitgeroepen met Prins George als staatshoofd.[1]

Prins George werd vervangen als αρμοστής / armostếs (gouverneur) door Alexandros Zaimis in 1906. Toen Zaimis in 1908 op vakantie was werd de aansluiting bij Griekenland uitgeroepen door de vier admiraals.[2] Dit werd echter pas officieel erkend in 1913 na de Balkanoorlogen.

Bij de Vrede van Londen stond sultan Mehmet V alle rechten op het eiland af. In december 1913 werd de Griekse vlag gehesen in de hoofdstad Chania, waarbij Eleftherios Venizelos en koning Constantijn aanwezig waren, en Kreta officieel verenigd werd met het Griekse vasteland. De moslimminderheid van Kreta bleef aanvankelijk op het eiland wonen maar verhuisde later naar Turkije in de volksuitwisseling die volgde na de Vrede van Lausanne in 1923.

Aan het einde van Ottomaanse Kreta was de liberale politicus Eleftherios Venizelos één van de belangrijkste staatsmannen van het moderne Griekenland.

Noten[bewerken]

  1. J. Marcopoulos, The Selection of Prince George of Greece as High Commissioner in Crete, in Balkan Studies 10 (1969), pp. 335-350. Vgl. CRETE'S NEW GOVERNOR. Selection of Prince George of Greece Approved by the Powers, in The New York Times (10 november 1898), p. 7.
  2. T.P. Ion, The Cretan Question, in The American Journal of International Law 4 (1910), pp. 276-284.