Reserve (boekhouden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een reserve is een gedeelte van het eigen vermogen van een onderneming – al dan niet met rechtspersoonlijkheid – (onder andere BV en NV), boven de nominale waarde van het gestort en opgevraagd kapitaal.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

We kennen vijf soorten reserve:

Agioreserve
Agioreserve ontstaat wanneer aandelen boven de nominale waarde worden uitgegeven. De nominale waarde wordt geboekt als gestort of opgevraagd kapitaal. Wanneer de verkoopprijs hoger of lager is, ontstaat respectievelijk agio of disagio. Deze worden geboekt als reserve.
Algemene reserve
Ontstaat doordat de Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) besluit de winst of een deel daarvan toe te voegen aan deze reserve.
Winstreserve
Wanneer een bedrijf op een andere manier het eigen vermogen laat groeien dan door een aandelenemissie, wordt dit in eerste instantie geboekt als winstreserve. De Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) bepaalt vervolgens de bestemming van dit bedrag. Zo kan het onder meer verdeeld worden over dividend en een toevoeging aan de algemene reserve.
Statutaire reserve
We spreken van een statutaire reserve wanneer in de statuten van een onderneming wordt bepaald dat er een deel van de winst gereserveerd dient te worden.
Herwaarderingsreserve
Herwaarderingsreserves ontstaan wanneer de activa in een naamloze vennootschap in waarde toenemen. Het eigen vermogen stijgt daarmee ook. In dit geval vindt een herwaardering van de activa plaats, waardoor de boekwaarde toeneemt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]