Reserve (boekhouden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een reserve is een gedeelte van het eigen vermogen van een onderneming - al dan niet met rechtspersoonlijkheid - (onder andere BV en NV), boven de nominale waarde van het gestort en opgevraagd kapitaal.

Soorten[bewerken]

We kennen vijf soorten reserve:

Agioreserve 
Agioreserve ontstaat wanneer aandelen boven de nominale waarde worden uitgegeven. De nominale waarde wordt geboekt als gestort of opgevraagd kapitaal. Wanneer de verkoopprijs hoger of lager is, ontstaat respectievelijk agio of disagio. Deze worden geboekt als reserve.
Winstreserve 
Wanneer een bedrijf op een andere manier het eigen vermogen laat groeien dan door een aandelen emissie, wordt dit in eerste instantie geboekt als Winstreserve. De Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) verdeelt dit bedrag onder meer in dividend of toevoeging algemene reserve
Algemene reserve 
Ontstaat doordat de Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) besluit een bedrag van de winst toe te voegen aan deze reserve.
Statutaire reserve 
We spreken van een statutaire reserve wanneer in de statuten van een onderneming wordt bepaald dat er een deel van de winst gereserveerd dient te worden.
Herwaarderingsreserve 
Herwaarderingsreserves ontstaan wanneer de activa in een naamloze vennootschap in waarde toenemen. Het eigen vermogen stijgt daarmee ook. In dit geval vindt een herwaardering van de activa plaats, waardoor de boekwaarde toeneemt.

Zie ook[bewerken]