Resolutie 1003 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1003
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 5 juli 1995
Nr. vergadering 3551
Code S/RES/1003
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Schortte de sancties tegen Servië en Montenegro op tot 18 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
De toenmalige Federale Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro).

Resolutie 1003 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met 14 stemmen voor en de onthouding van Rusland aangenomen op 5 juli 1995. De resolutie verlengde de verlichting van de sancties tegen Servië en Montenegro tot half september.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door totdat er eind 1995 met het Verdrag van Dayton vrede werd gesloten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Servië en Montenegro had maatregelen genomen om zijn grens met Bosnië en Herzegovina effectief gesloten te houden. Dat was van belang om de Bosnisch-Serven in dat laatste land af te snijden van financiële steun, militaire uitrusting, coördinatie, luchtverdediging en de aanwerving van troepen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. besloot de internationale sancties in paragraaf °1 van resolutie 943 (verder) op te schorten tot 18 september;
  2. besloot dat de in resolutie 988 getroffen regelingen van kracht bleven;
  3. vroeg dat de landen in ex-Joegoslavië elkaar zouden erkennen;
  4. bevestigde dat hij de kwestie zou blijven volgen en verdere stappen zou overwegen ten aanzien van Servië en Montenegro gezien de vooruitgang in de situatie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]