Resolutie 1007 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1007
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 1995
Nr. vergadering 3559
Code S/RES/1007
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de UNMIH-vredesmacht met 7 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Verkiezingen in Haïti (foto: 2006).
Verkiezingen in Haïti (foto: 2006).

Resolutie 1007 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 juli 1995, en verlengde de UNMIH-vredesmacht in Haïti met zeven maanden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad steunde de rol van UNMIH in het bijstaan van de overheid van Haïti om een veilige en stabiele omgeving te bewaren. Het was cruciaal dat in dat land vrije en eerlijke presidentsverkiezingen plaatsgrepen. Ook werden de inspanningen om een politiemacht op te richten, waarin UNMIH een belangrijke rol speelde, geprezen. De uitvoering van UNMIH's mandaat werd op de voet gevolgd.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

UNMIH en de burgermissie MICIVIH werden bedankt voor hun hulp bij de vreedzaam verlopen gemeenteraads- en parlementsverkiezingen van 25 juni. Doch was er ernstige bezorgdheid over onregelmatigheden. Dergelijke problemen mochten in het vervolg niet meer voorkomen. Ook werden de inspanning van president Jean-Bertrand Aristide voor verzoening verwelkomd. Het belang van een functionerende politie werd benadrukt. De Veiligheidsraad besloot UNMIH's mandaat te verlengen met zeven maanden. Tegen dan moest er een nieuwe regering zijn en kon de missie worden beëindigd. Landen en internationale instellingen werden opgeroepen Haïti te blijven steunen. Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd gevraagd halverwege het nieuwe mandaat te rapporteren over de voltooiing ervan.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]