Resolutie 102 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 102
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 3 december 1953
Nr. vergadering 645
Code S/RES/102
Stemming
voor
10
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Voorwaarden waaronder Japan lid kon worden van het Internationaal Gerechtshof.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1953
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland (1822-1970 en 1975-1978) Griekenland · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Pakistan Pakistan
Japan (orthographic projection).svg

Resolutie 102 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was een van de twee resoluties die de VN-Veiligheidsraad goedkeurde op 3 december 1953. Op de onthouding van de Sovjet-Unie na stemden alle leden van de Raad voor de resolutie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Resolutie 9 Veiligheidsraad Verenigde Naties voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad beval de Algemene Vergadering aan Japan onder enkele voorwaarden partij van het Statuut van het Internationaal Gerechtshof te laten worden. Japan moest partij worden van het Statuut, na het indienen van een verklaring die door het land zelf geratificeerd was bij de Secretaris-Generaal. In die verklaring moesten een aanvaarding staan van de voorwaarden van het Internationaal Gerechtshof, een aanvaarding van alle verplichtingen van VN-lidstaten in het Handvest van de Verenigde Naties, en een regelmatig in samenspraak met de Algemene Vergadering bepaalde financiële bijdrage aan het Hof.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 102 op de Engelstalige Wikisource.