Resolutie 1036 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1036
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 januari 1996
Nr. vergadering 3618
Code S/RES/1036
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie tot 12 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
De Abchazische regio Gali.
De Abchazische regio Gali.

Resolutie 1036 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 januari 1996 door de VN-Veiligheidsraad als eerste resolutie van dat jaar aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In november 1995 waren in Georgië presidentsverkiezingen gehouden waarvan werd gehoopt dat ze zouden bijdragen aan een akkoord over het conflict in Abchazië. Ook werd bevestigd dat alle vluchtelingen naar die regio moesten kunnen terugkeren, wat door de Abchazische autoriteiten werd verhinderd. De humanitaire situatie ging achteruit; vooral in de regio Gali. Er was ook bezorgdheid over het geweld en moorden in Abchazisch gebied. Het staakt-het-vuren en de scheiding van troepen werden dan weer wel goed nageleefd.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd omdat de gesprekken over een algemeen akkoord steeds vastliepen. De partijen, en vooral de Abchazen, werden opgeroepen tot vooruitgang. Ook moesten die Abchazen de terugkeer van vluchtelingen sterk versnellen, en, als eerste stap, de terugkeer van de vluchtelingen uit Gali promoten. Verder werden de etnische moorden en mensenrechtenschending in Abchazië veroordeeld. De partijen moesten beter samenwerken met UNOMIG en de GOS-vredesmacht. Die hadden maatregelen opgelegd om de omstandigheden in Gali te verbeteren. Het mandaat van UNOMIG werd verlengd tot 12 juli.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1036 van de Engelstalige Wikisource.