Resolutie 1044 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1044
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 januari 1996
Nr. vergadering 3627
Code S/RES/1044
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanslag op de president van Egypte in 1995
Beslissing Veroordeelde de aanslag en riep Soedan op 3 verdachten uit te leveren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
De Ethiopische hoofdstad Addis Ababa (foto: jan 2008).
De Ethiopische hoofdstad Addis Ababa (foto: jan 2008).

Resolutie 1044 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 januari 1996 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad uitte zijn ongenoegen over de aanhoudende internationale terreuracties waarbij onschuldige doden vielen, internationale relaties verslechterden en de veiligheid van landen in gevaar kwam. Er moest internationaal beter worden samengewerkt om dit te voorkomen. Nu was de Raad zeer bezorgd om de moordaanslag op de president van Egypte in Addis Abeba in Ethiopië op 26 juni. In een resolutie beschouwde de Organisatie van Afrikaanse Eenheid die aanslag als zijnde tegen de stabiliteit van heel Afrika.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde de moordpoging en betreurde de schending van Ethiopiës soevereiniteit en de poging om de vrede en veiligheid in dat land en de regio te verstoren. De Raad prees Ethiopiës inspanningen om de kwestie bilateraal en regionaal te regelen en riep Soedan op om 3 verdachten aan Ethiopië uit te leveren en geen terroristische activiteiten te ondersteunen. De internationale gemeenschap en de secretaris-generaal werden aangespoord om Soedan hiertoe aan te zetten. Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd ten slotte ook gevraagd om binnen de 60 dagen te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]