Resolutie 1051 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1051
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 maart 1996
Nr. vergadering 3644
Code S/RES/1051
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Sancties tegen Irak
Beslissing Voerde een nieuw mechanisme in voor wapenleveringen aan Irak.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Twee Iraakse Scud-raketten anno 1989.
Twee Iraakse Scud-raketten anno 1989.

Resolutie 1051 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 maart 1996.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In resolutie 661 uit 1990 had de Veiligheidsraad aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en de Speciale Commissie gevraagd een mechanisme te ontwikkelen om de wapenverkoop aan Irak op te volgen. Op 7 december 1995 had de Raad een brief ontvangen van de Commissie met de bepalingen daarvan.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad keurde die bepalingen goed en bevestigde dat het mechanisme niet tussen bestaande akkoorden kon komen. Aan alle landen werd gevraagd informatie over wapenleveringen aan Irak en pogingen van bedrijven om het mechanisme te omzeilen over te maken aan de gezamenlijke eenheid van de Commissie en het IAEA en het mechanisme zo snel mogelijk in te passen in hun nationale procedures. De Speciale Commissie en het IAEA moesten hun hiervoor binnen de 45 dagen alle nodige informatie bezorgen. De Veiligheidsraad eiste ook dat Irak al zijn verplichtingen onder het mechanisme nakwam. De secretaris-generaal en het IAEA moesten ten slotte periodiek rapporteren over de vooruitgang.

Verwante resoluties[bewerken]