Resolutie 1058 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1058
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 mei 1996
Nr. vergadering 3670
Code S/RES/1058
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Macedonië
Beslissing Verlengde de UNPREDEP-vredesmissie in Macedonië tot 30 november.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Macedonië (groen) en Servië (oranje).
Macedonië (groen) en Servië (oranje).

Resolutie 1058 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met 14 stemmen tegen de onthouding van Rusland op 30 mei 1996 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De UNPREDEP-missie speelde een belangrijke rol bij het behoud van de vrede en stabiliteit in Macedonië, en de veiligheidssituatie was er verbeterd. Op 8 april hadden Macedonië en Servië en Montenegro een akkoord getekend, en beiden werden nu opgeroepen hun gezamenlijke grens af te bakenen. Ook waren Macedoniës relaties met Griekenland verbeterd.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Waardeert het rapport van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali.
  2. Besluit het mandaat van UNPREDEP te verlengen tot 30 november.
  3. Roept de lidstaten op UNPREDEP verder te steunen.
  4. Vraagt de Secretaris-Generaal op de hoogte te worden gehouden over verdere ontwikkelingen, vraagt hem de samenstelling, sterkte en het mandaat van UNPREDEP te herzien en daarover tegen 30 september te rapporteren.
  5. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]