Resolutie 1069 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1069
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 juli 1996
Nr. vergadering 3686
Code S/RES/1069
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog
Beslissing Autoriseerde opnieuw 100 militaire waarnemers als deel van de UNTAES-missie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Kroatië.
Kroatië.

Resolutie 1069 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 juli 1996 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Hierdoor ontstond ook in Kroatië een burgeroorlog met de Servische minderheid, waarbij op grote schaal etnische zuiveringen plaatsvonden. Na een succesvol Kroatisch offensief werd een akkoord getekend.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit om gedurende zes maanden, tot 15 januari 1997, de inzet van 100 militaire waarnemers te autoriseren als deel van UNTAES.
  2. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]