Resolutie 106 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 106
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 maart 1955
Nr. vergadering 695
Code S/RES/106
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Veroordeling Israëlische aanval tegen Egypte in Gazastrook.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije

Resolutie 106 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uit 1955 was de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in dat jaar. Ze werd unaniem aangenomen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Anno 1955 werd de Gazastrook bestuurd door Egypte. Toen al pleegde Palestijnen vanuit het gebied overvallen en aanslagen in Israël. Op 28 februari 1955 viel het Israëlische leger als vergelding de Gazastrook aan[1]. Daarbij kwamen een veertigtal Egyptische soldaten om. De gebeurtenis betekende een keerpunt in de Egyptisch-Israëlische relaties.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad haalde de resoluties 54, 73, 89, 93 en 101 nog eens aan. Verder had de Veiligehdisraad het rapport van de stafchef van de UNTSO in Palestina en de verklaringen van de tegenwoordigers namens Egypte en Israël gehoord.

De Veiligheidsraad noteerde dat de Egyptisch-Israëlische Gemengde Wapenstilstandscommissie (die toezicht hield op de wapenstilstand tussen beide landen) had besloten dat het Israëlische leger op 28 februari een geplande aanval had uitgevoerd tegen het Egyptisch leger in de Gazastrook. De aanval werd veroordeeld als een schending van de wapenstilstand (resolutie 54) en van het Handvest van de Verenigde Naties. Israël werd opgeroepen om dergelijke acties te voorkomen.

De Veiligheidsraad was ervan overtuigd dat het algemene wapenstilstandsakkoord in gevaar kwam door elke schending ervan en dat geen vooruitgang in de richting van vrede in Palestina kon worden geboekt als men zich niet aan de wapenstilstandsakkoorden zou houden.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 106 op de Engelstalige Wikisource.