Resolutie 107 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Small Flag of the United Nations ZP.svg
Resolutie 107
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 maart 1955
Nr. vergadering 696
Code S/RES/107
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapenstilstand tussen Israël en Egypte
Beslissing Vraag om het conflict op te lossen
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije
De grens tussen Egypte en Israël ten noorden van Eilat in 2008.

Resolutie 107 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 30 maart 1955 werd unaniem aangenomen. De Veiligheidsraad vroeg Egypte en Israël samen te werken om tot een akkoord te komen dat vijandelijkheden rond de demarcatielijn tussen beiden moest vermijden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 28 februari 1955 viel Israël als vergelding van Palestijnse aanslagen de door Egypte bestuurde Gazastrook aan. Daarbij kwamen tientallen Egyptische soldaten om.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad nam akte van de delen van het rapport van de stafchef van UNTSO, de organisatie die toezicht hield op het bestand in Palestina, die gingen over de voorwaarden van de demarcatielijn tussen Egypte en Israël en de oorzaken van de huidige spanningen. De Veiligheidsraad wilde dat alles gedaan zou worden om de veiligheid in die regio te handhaven. De stafchef werd gevraagd om hiertoe zijn consultaties met Egypte en Israël voort te zetten. De Veiligheidsraad merkte op dat de stafchef reeds concrete voorstellen had gedaan. Egypte en Israël werden gevraagd samen te werken met de stafchef volgens welke infiltratie kon worden geminimaliseerd als er een akkoord zou worden bereikt. De stafchef werd gevraagd om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden van zijn vooruitgang.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 107 op de Engelstalige Wikisource.