Resolutie 107 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 107
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 maart 1955
Nr. vergadering 696
Code S/RES/107
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Vraag om het conflict tussen Egypte en Israël op te lossen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije

Resolutie 107 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 30 maart 1955 werd unaniem aangenomen door de leden van de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 28 februari 1955 viel Israël als vergelding van Palestijnse aanslagen de door Egypte bestuurde Gazastrook aan. Daarbij kwamen tientallen Egyptische soldaten om.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad nam akte van de delen van het rapport van de stafchef van de organisatie die toezicht hield op het bestand in Palestina (UNTSO) die gingen over de voorwaarden van de demarcatielijn tussen Egypte en Israël en de oorzaken van de huidige spanningen. De Veiligheidsraad wilde dat alles gedaan zou worden om de veiligheid in die regio te handhaven. De stafchef werd gevraagd om hiertoe zijn consultaties met Egypte en Israël voort te zetten. De Veiligheidsraad merkte op dat de stafchef reeds concrete voorstellen had gedaan. Egypte en Israël werden gevraagd samen te werken met de stafchef volgens welke infiltratie kon worden geminimaliseerd als er een akkoord zou worden bereikt. De stafchef werd gevraagd om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden van zijn vooruitgang.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 107 op de Engelstalige Wikisource.