Resolutie 1080 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1080
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 november 1996
Nr. vergadering 3713
Code S/RES/1080
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflicten in het Grote Merengebied
Beslissing Liet een humanitaire operatie in Oost-Zaïre toe tot 31 maart 1997.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Een Rwandees vluchtelingenkamp in Oost-Zaïre anno 1994.
Een Rwandees vluchtelingenkamp in Oost-Zaïre anno 1994.

Resolutie 1080 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 15 november 1996.

Achtergrond[bewerken]

De etnische conflicten in Rwanda en Burundi hadden al honderdduizenden doden gemaakt en voor een enorme vluchtelingenstroom gezorgd, waarvan velen naar buurland Zaïre. Vandaaruit werd de strijd gewoon verder gezet waardoor de hele regio gedestabiliseerd raakte.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad erkende dat dringend iets moest worden gedaan aan de situatie in Oost-Zaïre. Er moest dringend een conferentie over vrede, veiligheid en ontwikkeling worden gehouden in het Grote Merengebied om de problemen aan te pakken.

Handelingen[bewerken]

Opnieuw werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Intussen werd gewerkt aan een tijdelijke humanitaire macht voor hulp aan vluchtelingen en bevolking in Oost-Zaïre. Canada had aangeboden die macht, waarvoor al 10.000 troepen waren aangeboden, te leiden[1]. De operatie moest op 31 maart 1997 beëindigt worden, tenzij de doelstellingen reeds eerder werden bereikt. De Veiligheidsraad was van plan vervolgens een nieuwe operatie te autoriseren. Ten slotte werd de Secretaris-Generaal gevraagd die reeds voor te bereiden.

Verwante resoluties[bewerken]