Resolutie 1089 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1089
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 december 1996
Nr. vergadering 3724
Code S/RES/1089
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tadzjiekse burgeroorlog.
Beslissing Verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie tot 15 maart 1997.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Het berglandschap van Tadzjikistan.
Het berglandschap van Tadzjikistan.

Resolutie 1089 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 december 1996.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tadzjikistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de val van de Sovjet-Unie werden in 1991 verkiezingen gehouden in Tadzjikistan. Begin 1992 kwam de oppositie in opstand tegen de uitslag: de oud-communisten hadden gewonnen. Er brak een burgeroorlog uit tussen de gevestigde macht en hervormingsgezinden en islamisten uit de achtergestelde regio's van het land, die zich hadden verenigd. In 1997 werd onder VN-bemiddeling een vredesakkoord gesloten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De situatie in Tadzjikistan bleef verslechteren. De gevechten bleven gewoon doorgaan, het staakt-het-vuren werd keer op keer geschonden en de gesloten akkoorden bleven dode letter.

Handelingen[bewerken]

Het staakt-het-vuren werd geschonden, vooral het offensief van de oppositie in de regio Garm, en de Veiligheidsraad eiste dat de vijandelijkheden werden beëindigd. De partijen werd gevraagd de gesloten overeenkomsten na te komen en het staakt-het-vuren in acht te nemen gedurende de lopende gesprekken. De Veiligheidsraad veroordeelde ook terreuracties en ander geweld waarbij burgers en ook leden van de GOS-vredesmacht en de Russische grenswacht waren omgekomen.

Het mandaat van de UNMOT-waarnemingsmissie werd verlengd tot 15 maart 1997 op voorwaarde dat de partijen zich aan het Akkoord van Teheran hielden en hun wil tot verzoening aantoonden. Op 15 januari 1997 zou de Secretaris-Generaal hierover en over het resultaat van de gesprekken rapporteren. Ook veroordeelde de Veiligheidsraad de manier waarop UNMOT door beide partijen werd behandeld; onder meer de doodsbedreigingen. Ten slotte stemde ook de erger wordende humanitaire situatie tot bezorgdheid en werden de lidstaten gevraagd meer te doen op dat vlak.

Verwante resoluties[bewerken]