Resolutie 1091 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resolutie 1091
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 december 1996
Nr. vergadering 3725
Code S/RES/1091
Onderwerp Functie van Secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Beslissing Eerbetoon aan uittredend Secretaris-Generaal Boutros Boutros-Ghali
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Boutros Boutros-Ghali op het World Economic Forum in 1995.

Resolutie 1091 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 december 1996 zonder stemming aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Hiermee nam de raad afscheid van Boutros Boutros-Ghali secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Boutros Boutros-Ghali voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Boutros Boutros-Ghali was een Egyptisch politicus die onder meer Minister van Buitenlandse Zaken en VN-vertegenwoordiger van zijn land was.

In 1992 volgde hij Javier Pérez de Cuéllar op als secretaris-generaal van de Verenigde Naties nadat die zijn tweede ambtstermijn had voltooid.

In 1997 werd hij zelf opgevolgd door Kofi Annan nadat zijn kandidatuur voor een tweede ambtstermijn door de Verenigde Staten werd afgeblokt. Daardoor is Boutros Boutros-Ghali de enige secretaris-generaal die slechts één ambtstermijn bekleedde.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Erkent de centrale rol die Boutros Boutros-Ghali speelde als hoofd van de organisatie.
  • Erkent ook zijn inspanningen op conflicten in de wereld op te lossen.
  • Looft de door hem begonnen hervormingen en voorstellen om de VN te versterken.
  1. Erkent Boutros Boutros-Ghali's bijdrage aan de internationale vrede, veiligheid en ontwikkeling, zijn inspanningen om economische, sociale en culturele problemen op te lossen en tegemoet te komen aan humanitaire noden met respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden voor eenieder.
  2. Waardeert Boutros Boutros-Ghali's toewijding aan de doelen en principes van het Handvest van de Verenigde Naties en om vriendschappelijke relaties te ontwikkelen onder alle naties.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]